Een eigen niche

Deel je diepste gedachten en laat ons meedenken...
Gesloten
Gebruikersavatar
Snoeshaan
Posts in topic: 2
Berichten: 13
Lid geworden op: 17 jul 2017, 20:57
Een eigen niche

Bericht door Snoeshaan » 19 jul 2017, 19:11

Vroeger dacht ik dat de komst van internet de mens steeds genuanceerder zou maken. Met een klik hier of daar kon Jan met zijn Pet de wereld over surfen. Hij zou zijn nieuws niet langer voorgekauwd krijgen door de toverfeeën van het NOS journaal, maar dit kunnen meten met elke mogelijke maat die er op dat verlossende internet te vinden was.

En het is waar. In een flits springt Russia Today op mijn scherm en Breitbart brieft me bij over de laatste milestone van Trump. Maar hoe vaak kijk ik daar en hoe vaak kijkt die gedroomde Jan met zijn Pet er naar, terwijl hij zijn boontjes eet van Knorr terwijl hij onschuldig een boertje laat?

Ondertussen heeft mijn visioen zich verruilt met dat van steeds meer segregatie. Omdat ik zelf wel mag weten waarnaar ik kijk, laat ik mij bedienen door mijn wensen en die zijn toch meestal niet zo genuanceerd. Op CNN kijk ik hoe Trump weer een peiltje lager zakt en de VPRO bevestigt mijn warme illusies dat ik zo ruimdenkend zou zijn. En volgens mij ben ik niet de enige.

Ik heb wel eens een avond naar SBS 6 gekeken. Het leek wel of elk stukje bagger van het Nederlandse straatbeeld mijn huiskamer in werd geslingerd. In Roosendaal was iemand neergestoken en in Gouda kon je niet meer veilig op je fietsje rijden, zonder te worden belaagd door schavuiten van origines die je tegenwoordig bij de naam dient te noemen.

Hebben we het niet wat te groot gemaakt, dat belang van "een vrije keuze", vertegenwoordigt door die afstandsbediening, waarvan we zo sterk overtuigd zijn geraakt dat wij hem besturen. Zouden we geen televisie moeten maken die zijn heft in eigen handen neemt, gewoon omdat die goede oude Vader Staat bij tijd en wijle vindt dat we iets moeten leren. Menigeen wantrouwt haar, die moraliserende Vader Staat, en geeft zich over aan het gevoel dat zijn eigen keuzes hem zoveel verder brengen. Verder in zijn eigen niche.
Laatst gewijzigd door Snoeshaan op 27 jul 2017, 07:48, 1 keer totaal gewijzigd.

philotuut
Posts in topic: 1
Berichten: 985
Lid geworden op: 07 mar 2008, 22:23

Bericht door philotuut » 20 jul 2017, 14:40

Beste,
De TV is de wording van het es.
Naar mijn bescheiden mening.
Mvrgr

Gebruikersavatar
Snoeshaan
Posts in topic: 2
Berichten: 13
Lid geworden op: 17 jul 2017, 20:57

Bericht door Snoeshaan » 20 jul 2017, 19:33

Wat mooi, een reactie! Ik vond het al wat stil hier en heb nog steeds niet het gevoel dat er elk moment een fanfare los kan breken op dit forum, maar je weet het maar niet.

En ik leer nog iets nieuws ook (ik ben geen filosoof of psycholoog, maar slechts een Snoeshaan die de kantlijn vult). Van wikipedia leer ik:
"In de theorieën van Sigmund Freud is het Es (het Duitse woord voor "het"), ook het id (het Latijnse woord voor "het") genoemd, het oudste deel van de persoonlijkheid. De pasgeborene heeft alleen nog maar een Es. Het Es is een reservoir van impulsen, energie, libido. Het redeneert niet. Het gaat blindelings te werk volgens het principe: Ik wil wat ik wil wanneer ik het wil. De voornaamste functie van het archaïsche, niet redelijke Es is de onmiddellijke bevrediging van de driften, om opnieuw een spanningsloze lustvolle toestand te verkrijgen. Met andere woorden, Es-gedrag wordt geleid door het lustprincipe. Het gedrag van het kleine kind komt het dichtst bij de werking van het zuivere Es in de buurt. Het nog ongesocialiseerde kind is impulsief; het kan moeilijk de vervulling van zijn wensen uitstellen: het wordt in zijn handelingen gedreven door het lustprincipe. Het gedrag wordt dus bepaald door het Es."
Interessant, terwijl ik gisteren mijn stukje schreef moest ik ook denken aan kleine kinderen en het voedsel dat ze eten. Hoe ik ook daar het gevoel krijg dat zo'n kleine Bengel op zijn wenken bedienen enkel zorgt voor een stilstand in ontwikkeling. Hoe groot de keuzeweelde op culinair gebied ook moge zijn, menigeen prefereert zijn French Fries met een monotoon sausje. Is het nu werkelijk zo fraai dat we enkel zelf beslissen wat we onze strot in werken, of is die moraliserende Moeder met haar pan vol spruitjes zo slecht nog niet?

Er schoot me een gedachte experiment te binnen, waarin je een willekeurige groep mensen of dieren van geboorte af aan hun eigen voedsel laat kiezen of hun eigen kanaal om naar te kijken. Waar zou hun smaak naar toe convergeren? Het lijkt me grote kans dat die jonge dame in haar uitdagende badpak die taarten bakt het gaat winnen van de stoffige poëet die probeert dit tafereel te vereeuwigen onder het trieste licht van een kale gloeilamp, al is dat slechts een primitieve hypothese.

Maar is de TV de wording van het Es, of slechts een streling van het reeds bestaande Es?


Gesloten