Een geschiedenis van manipulatie

Deel je diepste gedachten en laat ons meedenken...
Gesloten
Gebruikersavatar
Civilis
Posts in topic: 9
Berichten: 685
Lid geworden op: 29 jan 2010, 02:58
Contacteer:

Een geschiedenis van manipulatie

Bericht door Civilis » 18 mar 2011, 22:59

Op verzoek, een uitweiding van mijn visie op hoe overheden en Kerken ons door de eeuwen heen steeds meer zijn gaan beïnvloeden. Het zullen losse punten worden die later aangevuld worden, want ik krijg mijn gedachten niet echt goed op een rijtje. Het is nl iets wat me tijdens jaren aan geschiedenisboeken lezen is opgevallen..

Toen de mens nog jager-verzamelaars waren was iedereen redelijk gelijk. Er was natuurlijk een leider, maar die had geen knokploeg zoals de politie om hem aan de macht te houden.
Toen de landbouw werd ontdekt kwamen de verschillen. Mensen met meer land konden meer voedsel verbouwen en dat gebruiken als ruilmiddel. Deze mensen konden anderen beïnvloeden omdat ze meer voedsel verbouwden dan ze nodig hadden. Het overschot werd aangeboden in ruil voor diensten.

Al snel kregen deze rijken een gevolg, omdat mensen wisten dat ze geen honger kregen als ze 'bevriend' waren met iemand die voedsel overhad. Duizenden jaren had de gulste leider het grootste gevolg, maar langzaam begonnen rijken hun gevolg te gebruiken om hun gelijk af te dwingen. Bij de oude Germanen bv was het vaak zo dat je bij voorbaat gelijk kreeg als je gevolg groter was dan dat van je concurrent.

Aziatische geschiedenis is me niet bekend genoeg, maar via de Grieken en Romeinen kwamen de echte onderhandse manieren van regeren naar Europa (Nu de losse puntjes):
Met Nero als hoogtepunt, werd het duidelijk dat 'het volk' af te leiden was met luxe en entertainment. Als Nero iets in je huis bewonderde, en je bood het hem niet aan als cadeau, werd je ter dood veroordeeld. Als hij iets aan het bouwen was dwong hij alle boeren en handelaars die Rome inkwamen om met hun wagens bouwmaterialen te transporteren. Ga maar door, hij deed waar hij zin in had.
Hij had ook zin om toneel te spelen, en iedereen mocht gratis naar zijn voorstellingen komen (Wee degene die het niet goed vond!). Het overgrote deel van de bevolking had nooit toneel kunnen zien vanwege de prijs..
Nero was daardoor ontzettend populair. Na zijn dood zijn er meerdere nep-Nero's geweest die veel gevolg kregen. Dit is één van die dingen die m.i. over de eeuwen is uitgebouwd en geperfectioneerd. Nu weten leiders precies hoever ze kunnen gaan, en vooral wanneer een goed moment is om zware maatregelen door te voeren.

Hetzelfde gebeurde eigenlijk met overwonnen volkeren. 'Barbaren' waren zo blij met luxeartikelen en technologie in eigen huis dat ze accepteerden dat het kind van hun verre buren als sexslaaf was meegenomen.
Bij volkeren met een duidelijke leider werd deze gepaaid en zijn macht verzekerd. Deze leider moest dan zorgen dat het volk niet in opstand kwam en beschikbaar was voor het Romeinse leger.
Bij volkeren met een volksvergadering, zoals de Germanen, werd subtieler omgegaan. Vaak waren er duidelijke afspraken over wat ze moesten inleveren om de vrede te bewaren. Als de Romeinen iets extra nodig hadden verzonnen ze een manier waardoor ze konden stellen dat de Germanen (bv) hun afspraak niet waren nagekomen. Deze hadden een sterk besef van eer, en weinig ervaring met leugens (Leugens werden zeer zwaar bestraft bij Germanen), dus dat zaaide genoeg verwarring in de volksvergadering om daadkracht te ontregelen.
Ook zorgden de Romeinen simpelweg dat ze te weinig mensen naaiden om hun een meerderheid te maken in de vergadering.

Het was bij de Grieken en Romeinen heel normaal om bij educatie meerdere niveau's te hebben. Beginners werd een zwaar versimpeld verhaal voorgehouden wat ze zouden snappen en wat ze allemaal op één lijn zou houden. Alleen de 'ingewijden' kregen het volle verhaal met alle informatie en zonder beïnvloeding. Deze ingewijden waren uiteraard de toekomstige machthebbers.
Charlemagne heeft dit idee uitgebouwd. Hij heeft bewust bedacht dat zijn hele rijk een universeel educatiesysteem moest hebben, inclusief leerplicht voor iedereen, wat aan de ene kant de economie moest stimuleren, en aan de andere kant mensen makkelijk bereikbaar maakte voor beïnvloeding. De leerplicht is hem om financiële redenen niet gelukt, maar het idee was geboren.

Van alle tijden is het besef dat je een volk kan verenigen door ze een gezamelijke vijand te geven. Otto von Bismarck lijkt me het beste voorbeeld..
Door te benadrukken hoe gevaarlijk de vijand is overtuig je mensen dat ze een sterke daadkrachtige leider nodig hebben (Ook dit werkte trouwens bijzonder goed bij Germanen, die alleen in oorlogstijd een gezamelijke leider kozen). Deze leider kan, ten behoeve van de veiligheid, zich heel veel veroorloven omdat anders de kwade vijand nog veel erger zal zijn.
Deze strategie is ook veel subtieler geworden. De vijand is nu bv vogelgriep, kinderporno, economische crisis, enz

Ook een mooi truukje die herhaaldelijk terug te vinden is is om je tegenstanders belachelijk te maken. Als zij bv terechte kritiek hebben, kun je zelf namens hun kritiek naar buiten brengen waarvan niemand zal geloven dat het waar is. Of zoals tegenwoordig vaak gebeurt de doorgeslagen gekken veel aan het woord laten zodat de serieuze klachten daarbij worden geschaard en niet serieus genomen.

Dat is wat ik 'of the top of my head' voor je heb.. Als ik meer bedenk zal ik het posten.

ps: Ik zal mijn onderschrift niet veranderen tot iedereen dit gelezen heeft :)
'Power to the one who doesn't want it!' Clawfinger

Gebruikersavatar
Civilis
Posts in topic: 9
Berichten: 685
Lid geworden op: 29 jan 2010, 02:58
Contacteer:

Bericht door Civilis » 19 mar 2011, 19:20

Oh jaa! Vergeet ik het ergste!
Bij de Romeinen was er ook een volksvergadering. Deze had geen invloed, maar was er om mensen het idee te geven dat ze inspraak hadden. Zo was het 'hun eigen schuld' als ze het ergens niet mee eens waren.
Dit is ook zo subtiel uitgewerkt in democratie. De ovh weet dat ze genoeg mensen kunnen beïnvloeden met eenzijdige berichtgeving om de denkers buitenspel te zetten. Alles kan, want we hebben er zogezegd zelf voor gekozen. Er is zelfs het cliché dat je niets mag zeggen als je niet stemt, want dat zou betekenen dat je alles best vind!
Op scholen wordt democratie je ingegoten als de enige oplossing voor bestuur. Van de andere vormen krijg je de ergste excessen te horen, terwijl je van democratie alleen de mooie theorie krijgt. Zelfs nadenken over een nieuwe vorm is taboe..
GRRRR!
'Power to the one who doesn't want it!' Clawfinger

Gebruikersavatar
Intangible Radjanamadjo
Posts in topic: 3
Berichten: 3278
Lid geworden op: 14 sep 2005, 15:51
Contacteer:

Bericht door Intangible Radjanamadjo » 19 mar 2011, 23:14

Thnx voor het topic! Hier ga ik zeker nog een of meerdere bijdragen aan leveren..

Hoe past de Trias Politica in dit plaatje eigenlijk?
En Machiavelli is natuurlijk ook een schoolvoorbeeld van manipulatie.
Wat betreft Azië denk ik dat daar vooral de eer heel belangrijk is, en natuurlijk het gezag van de keizer(s).

Iig om de eerste wezenlijke bijdrage te leveren links naar 2 topics op het FOK forum, die in wezen de methoden behandelen die hedentendage gebruikt worden en natuurlijk ook gebruikt zijn:

The rules of disinformation
Thirteen technigues for truth repression
The quest is to be liberated from the negative, which is really our own will to nothingness. And once having said yes to the instant, the affirmation is contagious. It bursts into a chain of affirmations that knows no limit. To say yes to one instant is to say yes to all of existence.

Gebruikersavatar
Civilis
Posts in topic: 9
Berichten: 685
Lid geworden op: 29 jan 2010, 02:58
Contacteer:

Bericht door Civilis » 19 mar 2011, 23:45

Ik bedoel in deze met Azië eerder de Perzen e.d.. Daar hebben de Grieken ws veel van gepikt.
Morgen verdere reactie =;
'Power to the one who doesn't want it!' Clawfinger

Gebruikersavatar
Civilis
Posts in topic: 9
Berichten: 685
Lid geworden op: 29 jan 2010, 02:58
Contacteer:

Bericht door Civilis » 22 mar 2011, 21:51

Trias Politica is denk ik een mooi idee van een filosoof waar netjes omheen is gewerkt. Ik heb absoluut niet het idee dat de machten nu onafhankelijk van elkaar werken. Recent voorbeeld is de rechtzaak tegen Wilders, waar de rechter werd opgedragen de rechtzaak niet vooraf te seponeren.

Vrijheid van meningsuiting is erg selectief tegenwoordig. Het is bv strafbaar de holocaust te ontkennen! Maar wat nou als je dat gelooft? Discriminatie is ook strafbaar, en wordt voor mijn gevoel een steeds breder begrip.

De links vind ik eigenlijk nog te simpel gezien. Dit zijn dingen die een leek kan, maar de echte profs zijn nog subtieler.
Tegen deze loop ik op dit forum nog wel eens op trouwens:
Demand complete solutions./ Avoid the issues by requiring opponents to solve the problem at hand completely
En dan nog bij dingen die nog door niemand opgelost zijn!

Deze leerde ik als kind al van mijn broer, om onze ouders voor de gek te houden:
Come half-clean. This is also known as "confession and avoidance" or "taking the limited hang-out route." This way, you create the impression of candor and honesty while you admit only to relatively harmless, less-than-criminal "mistakes." This stratagem often requires the embrace of a fall-back position quite different from the one originally taken.
:greins:
'Power to the one who doesn't want it!' Clawfinger

alain
Posts in topic: 4
Berichten: 1060
Lid geworden op: 18 nov 2009, 14:08
Contacteer:

Bericht door alain » 16 mei 2011, 19:40

ik weet beste civilis, dat je liever niet met me praat, echter

denk je niet dat je een aantal belangrijke manipulatieve stappen

overslaat?

zo is het mij gebleken, dat zowel de grieken als de romijnen,

den zelfden zijn. 2 als 1 als ware

alain
Posts in topic: 4
Berichten: 1060
Lid geworden op: 18 nov 2009, 14:08
Contacteer:

Bericht door alain » 16 mei 2011, 19:45

toen de oude stammen in het verre noorden van europa,

kwamen, waren zij verbaasd over de kennis van de noordelijke stammen,

deze is nagenoeg gelijk,

Gebruikersavatar
Civilis
Posts in topic: 9
Berichten: 685
Lid geworden op: 29 jan 2010, 02:58
Contacteer:

Bericht door Civilis » 21 mei 2011, 21:55

@Tuut: [gj]

@Alain Niet helemaal, maar de Romeinen trekken wel de lijn van de Grieken door. In feite is het Romeinse rijk wel gesticht door de Grieken..

Nog steeds leren we dat de 'barbaren' minder ver waren dan werkelijk het geval was. Misschien is dit ook wel een manier om vrijheid zwart te maken. Of juist om de Romeinse materialistische waarden hoog te houden. De barbaren waren echt niet minder slim, en zeker innovatiever dan de Romeinen, ze vonden technologie gewoon geen prioriteit.

Ik wordt er iig misselijk van dat volkeren worden beoordeeld op hun technologie, terwijl dit toch niks zegt over hoe mensen met elkaar en de natuur omgaan, of hoe gelukkig ze zijn. Het zegt meestal juist dat ze in mijn ogen verkeerde prioriteiten hadden/hebben.

ps: Misschien kun je 'Grieken' beter vervangen met 'Atheners'..
'Power to the one who doesn't want it!' Clawfinger

Gebruikersavatar
Civilis
Posts in topic: 9
Berichten: 685
Lid geworden op: 29 jan 2010, 02:58
Contacteer:

Bericht door Civilis » 08 jun 2011, 21:46

Een voorbeeldje van hoe makkelijk het gaat:
Hondenbelasting is ooit ingevoerd met als excuus dat het de kosten dekte van het opruimen van poep. Nu is de hondenbelasting hoger dan ooit, terwijl je een boete krijgt als je de poep niet zelf opruimt. Helaas zijn mensen al zo gewend aan de belasting dat te weinig mensen zich afvragen waarom het betaald moet worden.. Niet dat het iets zou uitmaken als iedereen er tegen was natuurlijk, en bovendien hebben mensen het te druk met bezuinigingen en prijsverhogingen in hun eigen leven om solidair te zijn.
:wall:
'Power to the one who doesn't want it!' Clawfinger

Gebruikersavatar
Intangible Radjanamadjo
Posts in topic: 3
Berichten: 3278
Lid geworden op: 14 sep 2005, 15:51
Contacteer:

Bericht door Intangible Radjanamadjo » 09 jun 2011, 09:07

Civilis schreef:Een voorbeeldje van hoe makkelijk het gaat:
Hondenbelasting is ooit ingevoerd met als excuus dat het de kosten dekte van het opruimen van poep. Nu is de hondenbelasting hoger dan ooit, terwijl je een boete krijgt als je de poep niet zelf opruimt. Helaas zijn mensen al zo gewend aan de belasting dat te weinig mensen zich afvragen waarom het betaald moet worden.. Niet dat het iets zou uitmaken als iedereen er tegen was natuurlijk, en bovendien hebben mensen het te druk met bezuinigingen en prijsverhogingen in hun eigen leven om solidair te zijn.
:wall:
In dezelfde categorie: vrij internet bij wet vast leggen.. eerst denk je, ja dat is een goede zaak. Maar hoe meer ik er over nadenk, hoe meer ik geneigd ben te denken dat het doublespeak.. of zie ik dat verkeerd? :P
The quest is to be liberated from the negative, which is really our own will to nothingness. And once having said yes to the instant, the affirmation is contagious. It bursts into a chain of affirmations that knows no limit. To say yes to one instant is to say yes to all of existence.

Gebruikersavatar
Civilis
Posts in topic: 9
Berichten: 685
Lid geworden op: 29 jan 2010, 02:58
Contacteer:

Bericht door Civilis » 09 jun 2011, 11:10

In dezelfde categorie: vrij internet bij wet vast leggen.. eerst denk je, ja dat is een goede zaak. Maar hoe meer ik er over nadenk, hoe meer ik geneigd ben te denken dat het doublespeak.. of zie ik dat verkeerd?
Leg eens uit.. Ik heb me niet verdiept in dat wetsvoorstel.. Of bedoel je de achterlijke woordkeus? Vrij bij wet is erg knap idd

Nog meer voorbeelden:
De belastingvelagingen. Ik weet niet meer de precieze getallen, maar het kwam er op neer dat de belasting van een arme een paar procent meer zou dalen dan de belasting van een rijkere. Ondertussen gaat alle BTW naar 19%. Als je hier even over nadenkt gaat de arme hier vreselijk op achteruit. Voor een paar euro meer inkomen gaat de BTW omhoog op de dingen waar hij het overgrote deel van zijn inkomen aan kwijt is, Terwijl de Mercedes en jacht van de rijke even duur blijft.

Laatst zag ik een bericht in de krant dat in beslag genomen panden (Omdat ze te lang leeg staan [Ook nieuwe totalitaire wet] of de belasting niet betaald kon worden) vrij geveild worden zodat 'ook particulieren van de lage prijzen kunnen profiteren'. Kan jij opbieden tegen een huisjesmelker of bedrijf? Ik niet.. Het enige wat deze wet doet is de prijzen opdrijven.
'Power to the one who doesn't want it!' Clawfinger

Gebruikersavatar
Intangible Radjanamadjo
Posts in topic: 3
Berichten: 3278
Lid geworden op: 14 sep 2005, 15:51
Contacteer:

Bericht door Intangible Radjanamadjo » 09 jun 2011, 11:49

Civilis schreef:
In dezelfde categorie: vrij internet bij wet vast leggen.. eerst denk je, ja dat is een goede zaak. Maar hoe meer ik er over nadenk, hoe meer ik geneigd ben te denken dat het doublespeak.. of zie ik dat verkeerd?
Leg eens uit.. Ik heb me niet verdiept in dat wetsvoorstel.. Of bedoel je de achterlijke woordkeus? Vrij bij wet is erg knap idd
Nou, het zit wat mij betreft al in het hele idee achter de wetgeving. Er wordt gedaan alsof wij er rechten bij krijgen, terwijl we dat recht nu ook al hebben. Door het in te kaderen in de wet kan het m.i. alleen maar achteruit gaan. Dus idd in de woordkeus. Over de uitvoering, daar zal ik mezelf eerst in dienen te verdiepen. Heb nu enkel het krantenartikel gelezen, dat zegt ook niet alles..

Wat betreft belastingverhoging/verlaging, ik heb zo het idee dat het de werknemer steeds moeilijker wordt gemaakt. Als ik dan bv kijk naar de kinderopvang. Vroeger kon een moeder gewoon thuisblijven en voor de kinderen zorgen, maar tegenwoordig is er de verplichte naschoolse opvang (verplicht voor de scholen). Eerst allemaal gesubsidieerd en nu vervolgens wordt die subsidie afgeschaft. Met als gevolg dat ouders én beide moeten blijven werken én de kosten voor de opvang zullen stijgen. Hoe kan het dat in 30 jaar tijd 1 ouder dus blijkbaar niet genoeg inkomen kan genereren om de partner thuis te kunnen laten blijven? Waar gaat al dat extra geld heen?

Hoe strak moet de bankschroef gespannen worden voordat we inzien dat dit niet de weg is?
The quest is to be liberated from the negative, which is really our own will to nothingness. And once having said yes to the instant, the affirmation is contagious. It bursts into a chain of affirmations that knows no limit. To say yes to one instant is to say yes to all of existence.

Gebruikersavatar
Civilis
Posts in topic: 9
Berichten: 685
Lid geworden op: 29 jan 2010, 02:58
Contacteer:

Bericht door Civilis » 09 jun 2011, 12:33

Hoe strak moet de bankschroef gespannen worden voordat we inzien dat dit niet de weg is?
Net zo strak dat de politici er zelf last van krijgen. Dat is waarschijnlijk als winkelvakken leeg raken, en er een werknemerstekort ontstaat omdat half Nederland er psychisch aan bezwijkt.
Het is best eng dat lobbyen doodnormaal wordt gevonden onder het motto dat het toch niet werkt. Het is nog enger dat het heel goed werkt..
Misschien moeten we met z'n alle een auto en een jacht voor de ministers kopen.. O wacht, dat doen we al :?
'Power to the one who doesn't want it!' Clawfinger

Gebruikersavatar
Civilis
Posts in topic: 9
Berichten: 685
Lid geworden op: 29 jan 2010, 02:58
Contacteer:

Bericht door Civilis » 11 okt 2011, 23:31

Toen dit kabinet gevormd werd maakte ik me al zorgen dat mensen zich blindstaarden op Wilders. Iedereen had het alleen maar over pro- of anti-Wilders.
Ondertussen krijg ik de indruk dat VVD en CDA het expres hebben gedaan. Terwijl elk politiek programma en elke politieke discussie die ik op Facebook ed zie over Wilders gaat, voeren ze maatregelen door die ronduit onmenselijk zijn. Deze maatregelen krijgen amper aandacht, omdat we allemaal kijken naar wat Wilders nu weer gedaan heeft. Anti-Wilders mensen blijven naar hem wijzen bij elke maatregel, en de discussie gaat al snel weer naar zijn racisme en stijl van politiek bedrijven.
De ministers en de president schuiven ook subtiel de schuld naar de PVV toe, door mee te gaan in de kritiek tegen hem, maar te vechten tegen kritiek op het gedoogakkoord. Ze maken gewoon misbruik van zijn lust naar macht.
Het is alsof iedereen naar Wilders op zijn zeepkist staat te staren terwijl CDA en VVD de afleiding gebruiken om zakken te rollen.
'Power to the one who doesn't want it!' Clawfinger

alain
Posts in topic: 4
Berichten: 1060
Lid geworden op: 18 nov 2009, 14:08
Contacteer:

Bericht door alain » 19 okt 2011, 08:13

vrienden begrijp het nu eens, de politiek is een verlengstuk van de economie

de banken zijn de baas in de wereld, politici zijn de sluier van de maja's

zolang de politici hun vervolg functie in de banken wereld of in het internationale politieke

spectrum blijven behouden, zullen deze duivels NOOIT de belangen van het volk

behartigen, en nooit doen wat goed is.

alain
Posts in topic: 4
Berichten: 1060
Lid geworden op: 18 nov 2009, 14:08
Contacteer:

Bericht door alain » 19 okt 2011, 08:16

links rechts, wilders rutte cohen het IS allemaal het zelfde, alleen de retoriek is anders

stemmen is meedoen aan de ellende,

de kiezer is schuldig, schuldig aan kortzichtigheid, schuldig aan eigen belang

die klote ego ook, het woord tijd dat we dit beest gaan ketenen

Gesloten

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 gasten