Okke en Goeroe-Overflakoe over medelijden

Zonder enige discussie de beste plek voor een gesprek.
Gesloten
Gebruikersavatar
goeroe-overflakoe
Posts in topic: 23
Berichten: 65
Lid geworden op: 25 mei 2009, 09:55
Okke en Goeroe-Overflakoe over medelijden

Bericht door goeroe-overflakoe » 07 jun 2009, 07:56

In een poging je wat te naderen heb ik het middel van een duel gekozen. In mijn onderwerp-keuze heb ik mij eerst geheel in jou verplaatst. Okke de humanist , de taal-politiek-oorlog-specialist. Waar zou ik het met hem nou eens over kunnen hebben zodat hij wat meer ontspannen raakt, wat beter in zijn vel komt te zitten want ik vind je hier vaak wel wat boud in je uitspraken. En vooral hem met mij aan de praat te laten komen tot een warm humanistisch gesprek. Eerst wilde ik een duel aanspannen en jou de keuze van het onderwerp laten maar dat vind ik niet geheel fair want met het onderwerp is eigenlijk al het halve werk gedaan en een duel en fair play zijn nu eenmaal twee handen op een buik. Genoeg over mij, ik laat graag aan jou de eerste stap in een duel over medelijden. Medelijden is een beetje een ouderwets woord waar blijkbaar een boeddhistisch poldersausje in de vorm van mededogen overheen moest om het weer een beetje pruimbaar te maken. Als je het goed vind wil ik het dus niet hebben over het mededogen van de dalai lama maar het ouderwetse oerhollandse medelijden.
Ik geef het woord aan jou.

Gebruikersavatar
goeroe-overflakoe
Posts in topic: 23
Berichten: 65
Lid geworden op: 25 mei 2009, 09:55

Bericht door goeroe-overflakoe » 07 jun 2009, 10:12

Ok, ik zag je overvliegen en je wenste niet te reageren, dat kan. Ik gooi hem nog wel eerst even over een andere boeg, ik vrees toch wel een doorzetter te zijn.
Je kunt natuurlijk ook niet met me willen praten maar kunnen we de wereld op humanistische wijze verderhelpen als wij geen stelling nemen?
Of laat ik het nog anders stellen, als jij mij niet begrijpt zou een beetje moeite jouwerzijds dan niet wat geur en fleur brengen in ons langs elkaar leven?
Of nog anders als jij mij überhaupt niet mag, dient het dan wel jouzelf als jij mij links laat liggen. Zolang jij aan de overkant van de straat blijft lopen terwijl ik hier om een beetje aandacht schreeuw, wie lijdt er dan eigenlijk met wie?
Met vriendelijk groet,
Goeroe overflakoe

Verwijderde gebruiker

Bericht door Verwijderde gebruiker » 07 jun 2009, 10:15

Afbeelding

Gebruikersavatar
goeroe-overflakoe
Posts in topic: 23
Berichten: 65
Lid geworden op: 25 mei 2009, 09:55

Bericht door goeroe-overflakoe » 07 jun 2009, 10:30

Geen stil water is zo diep of hij heeft wel een klein grondje, ik mag toch aannemen dat dit een eerste klein foutje was richting onze kennismaking.

:p

Gebruikersavatar
goeroe-overflakoe
Posts in topic: 23
Berichten: 65
Lid geworden op: 25 mei 2009, 09:55

Bericht door goeroe-overflakoe » 07 jun 2009, 10:32

Alleen al voor de stijl van het draadje tot nu toe plak ik er nog een bedekkinkje tegenaan, inhoudelijk leeg maar het oog wil ook wat.

Gebruikersavatar
goeroe-overflakoe
Posts in topic: 23
Berichten: 65
Lid geworden op: 25 mei 2009, 09:55

Bericht door goeroe-overflakoe » 07 jun 2009, 12:19

Je hoeft heus geen medelijden met me te hebben en dit schone stilistische beeld te verstoren. Okke, the gentleman, ik vind je opeens stukke aardiger en daar hoef jij niet eens iets wat voor te doen dat doet het woordje gentleman al.
Net was Brands Boeken over schaamte, dat zou natuurlijk ook een prachtig onderwerp geweest zijn voor ons duel, een andere keer misschien. Vrouwen schijnen zich meer te schamen dan mannen maar vrouwen schamen zich dan onderling onder de douche weer niet zoveel als mannen. Ik had echt medelijden met die Brands en academicus, hoe ingewikkeld kun je het maken? Ik zou het wel zonde vinden van de kop van Brands als die door een muur heen gaat, wat natuurlijk toch ooit gaat gebeuren, ik heb nu al medelijden a priori.
Raar verschijnsel toch, medelijden, wat jij?

Gebruikersavatar
goeroe-overflakoe
Posts in topic: 23
Berichten: 65
Lid geworden op: 25 mei 2009, 09:55

Bericht door goeroe-overflakoe » 07 jun 2009, 16:42

Dat zo'n lullig grondje al als ondergrondje kan dienen. Zo verbaast het iedereen altijd dat een drenkeling altijd maar 1 redder heeft en waarom niet iedereen accuut of subiet, ook leuk, het water inspringt. Mij heeft het ook altijd mateloos verbaasd. Tegenwoordig heb ik alweer een beetje medelijden met de redder want die moet daarna met zijn billen bloot in de media, soms krijg je hele levensbeschrijvingen van zo'n malloot en hij krijgt dan weer bloemen en lintjes waar hij niet om gevraagd heeft maar waarvoor hij dan weer wel iedereen bedanken moet. Dan zijn er mensen die onverstoorbaar aan de andere kant van de straat doorlopen, gewoon een beetje voor zich uitkijkend, dat zou ik ook wel eens willen. en dan heb je nog mensen die er ver vanaf zijn en het gewoon niet zien.
Zelf hoor ik, vrees ik tot het nieuwsgierige middengroepje die geil staan te kijken, zich ternauwernood bedenkend dat iemand wel de brandweer gebeld zou hebben. Tja, wie zou nu eigenlijk de meeste medelij hebben met de verdronkene of de drenkeling?
En in hoeverre heeft medelijden met naastenliefde te maken.
Ik ben weer benieuwd naar je antwoord.

Gebruikersavatar
goeroe-overflakoe
Posts in topic: 23
Berichten: 65
Lid geworden op: 25 mei 2009, 09:55

Bericht door goeroe-overflakoe » 07 jun 2009, 21:37

De ergste soort, en dat weet jij natuurlijk ook wel Okke, is zelfmedelijden.
Als er echt helemaal niemand meer is aan wie je nog medelijden kwijt kunt die een beetje voldoening schenkt dan beland je in een poelletje van zelfmedelijden. Tja Okke, een beetje laf natuurlijk om dit niet bij jezelf te erkennen. Lekker joh, een heel stuk typen en dan met een vaartje in zijn achteruit.
Ik kan trouwens ook al ongegêneerd met smileys. :smt006
Ik vraag me natuurlijk wel eens af wat er nu verscholen gaat achter die glimlach van de dalai lama. Je moet eens proberen een oordeel in je te prenten dat het een hele irritante lama is die alleen maar zo glimlacht omdat hij net in je gezicht gespuwd heeft, dan komt dat lachje meteen weer heel anders over. :-k
Okke, gozerd, ik wil het hier maar even bij laten, ik hoor wel weer van je [31]
Sommige van die smileys begrijp ik gewoon niet [21] neem nou (21), die roept bij mij geen enkele emotie op, hopenlijk drukt hij bij jou precies op het goede knopje, ik gun het je van :smt049

Gebruikersavatar
goeroe-overflakoe
Posts in topic: 23
Berichten: 65
Lid geworden op: 25 mei 2009, 09:55

Bericht door goeroe-overflakoe » 07 jun 2009, 22:28

Wat mij atijd verbaasd heeft, Okke, is de schoonheid van oude literatuur.
Neem nou de Ethica van Aristotels, zo'n werkje is eeuwen voor chr. geschreven en is beter leesbaar dan joep dohmens 'over levenskunst' om maar eens een dwarsstraat te noemen.
In de ziel doen zich drie dingen voor.
Emoties, de woelige baren zeg maar, angst, woede, verlangen medelijden etc.
Het tweede zijn vermogens, dwz in staat zijn deze emoties te voelen, dus het vermogen om úberhaupt medelijden te voelen.Vanmorgen zei de forensisch psychiater nog dat hij zelfs in de ergste gevallen nog wel ies van dit vermogen bespeurde maar hij kon zich voorstellen dat er zweldzame gevallen waren dat mensen het vermogen miste geen emoties te ervaren.
Ten derde doet zich in de ziel dan 'dispositie' voor, grappig dat ik destijds eigenlijk niet begreep wat dat nu eigenlijk was. 'Neiging' staat erbij gekrabbeld, ook al zo vaag natuurlijk. Mijn gemoedstemming vaarde gewoon gelijk op met mijn emoties. Nu kan ik me wel wat voorstellen bij 'dispositie', je houding ten opzichte van die emoties.

Ik hoop dat je me snel komt redden, okke, want het wordt toch nog wat warrig. Zo'n woord alleen al dispositie, prachtig, dat moet jou als taalman ook wel aanspreken.

Deugd , is dan volgens Ari, een dispositie om een weloverwogen keuze te maken,die het juiste midden weet te treffen. Bij het akelige woord deugd spelen mijn emoties altijd op en gaan de borden en kopjes schuiven, zeg maar. Ik begrijp dat je inmiddels razend nieuwsgierig bent geworden naar mijn eigentijdse invulling van het woord 'dispositie' maar dan zonder deugd. Je hoeft natuurlijk maar te kikken, Okke, vrind, en ik leg het je uit.

Gebruikersavatar
goeroe-overflakoe
Posts in topic: 23
Berichten: 65
Lid geworden op: 25 mei 2009, 09:55

Bericht door goeroe-overflakoe » 07 jun 2009, 23:08

In mijn koenen endepols, jaargang 1960, f 10,90 zijn trouwens alle woorden met dis wel mooi. Disagio, discant, dispache, disqualifi-, dissel, distel, distract en voor je er erg in hebt zit je dan alweer bij 'dit'.

Ik dwaal weer vreselijk af. Voor een beetje een behoorlijke dispositie heb je al gauw een disgenoot nodig, ik ben je natuurlijk eeuwig dankbaar dat jij je met dat kleine grondje daar jezelf aanbood aan mij. Wat mij nu de laatste tijd zo vreselijk stoort is dat er zoveel mensen zijn die niet weten hoe zij zich aan moeten bieden. Ben dus al enige tijd behoorlijk pissig op Ari, je kunt dat dan wel allemaal leuk verzinnen van die dispositie en daar dan allemaal regels aan verzinnen dat je als disgenoot moet genieten van je dispositie maar het is en blijft een kutspel zolang er mensen zijn die niet mee mogen doen :wall: . Ook al zeg je dan gewoon dat dan hun schuld is omdat zij zich gesloten houden, lekker makkelijk. :wall: en dat ze gewoon nog een eeuwtje of wat moeten wachten en dat ze er maar op moeten vertrouwen dat het allemaal wel goed komt :wall:
De hele meimaand lang heeft brabant zich suf gebeden voor Maria, lekker dom, maar wie is hier nu eigenlijk dom? :klapperdeklap:

Gebruikersavatar
goeroe-overflakoe
Posts in topic: 23
Berichten: 65
Lid geworden op: 25 mei 2009, 09:55

Bericht door goeroe-overflakoe » 08 jun 2009, 00:38

Als ik jou niet had Okke, natuurlijk ik weet het. Te moe, te zwaar, teveel loskomende emoties van een leven dat achteraf nog harder ging kloppen dan het al deed. Te lang beneden blijven hangen, niet meer voelen dat het om de muziek gaat.
De komma's in mijn leven kan ik aardig plaatsen, de eerste punt die altijd weer een komma werd en wordt. De verhouding van de have en have-nots steeds maar weer laten invullen door die partijdige have of have-nots.
Wie wil er nou ook een makkelijk leven? Geen bal aan, drijvend op de golven krijg ik nog heel wat veel te grote slokken van dat zoute water binnen. :greins:
Dispositie, hoe verzint zo'n man dat evengoed.

Gebruikersavatar
goeroe-overflakoe
Posts in topic: 23
Berichten: 65
Lid geworden op: 25 mei 2009, 09:55

Bericht door goeroe-overflakoe » 08 jun 2009, 00:46

Medelijden, Okke, daar is gewoon afstand voor nodig en dan noemen we het mededogen maar het is en blijft medelijden of medeleven. Maar medeleven is afstandelijk en daar houd ik niet niet niet van. Doe mij nog maar een batterij van die muren, en dik een beetje.

Gebruikersavatar
yopi
Posts in topic: 1
Berichten: 7855
Lid geworden op: 22 aug 2007, 16:28

Bericht door yopi » 08 jun 2009, 00:59

Ik vind dit een mooi twee gesprek.

Goeroe-overflakoe op de divan en Okke als psycho analyticus.

Gebruikersavatar
goeroe-overflakoe
Posts in topic: 23
Berichten: 65
Lid geworden op: 25 mei 2009, 09:55

Bericht door goeroe-overflakoe » 08 jun 2009, 01:07

En wie vindt Yopi het gestoortst.

Gebruikersavatar
goeroe-overflakoe
Posts in topic: 23
Berichten: 65
Lid geworden op: 25 mei 2009, 09:55

Bericht door goeroe-overflakoe » 08 jun 2009, 06:45

Het gesprek had in zoverre waarde waar je beseft dat er geen grens is in taal en dat jezelf die 'geen grens' bent. Dat mede lijden en mede leven de zijkanten kunnen zijn van de 'geen grens' en dat je door die 'geen grens' te vormen de dispositie eruit kunt 'persen' in de vorm van 'mede'.

Gebruikersavatar
goeroe-overflakoe
Posts in topic: 23
Berichten: 65
Lid geworden op: 25 mei 2009, 09:55

Bericht door goeroe-overflakoe » 08 jun 2009, 07:10

Alles draait om dispositie, ik heb Ari nu weer erg hoog zitten, waar haalt zo'n man dat toch vandaan.
Als ik tetter in mono- , trio- of 64 loog moet ik eerst twee plaatsen bepalen, de avatar en (dis)positie van de avatar.
Kwestie van naar de muziek luisteren, elke twee maten wordt een rustpunt waar weer twee maten uit rollen.

Gebruikersavatar
goeroe-overflakoe
Posts in topic: 23
Berichten: 65
Lid geworden op: 25 mei 2009, 09:55

Bericht door goeroe-overflakoe » 08 jun 2009, 07:14

Gelukkig klinkt mijn vioolspel van geen kanten. :vals:
sprak de emoticon :fals:

Gebruikersavatar
goeroe-overflakoe
Posts in topic: 23
Berichten: 65
Lid geworden op: 25 mei 2009, 09:55

Bericht door goeroe-overflakoe » 08 jun 2009, 09:17

Blijf nog maar even op de bank liggen, Okke, ik ben nog niet met je klaar.
Wij deden vroeger een spelletje thuis, genaamd 'na de lamp'. Als er iemand nieuw bij ons thuis kwam dan ging 1 van ons op de gang staan. Mijn vader vertelde de gast dan dat wij gaven hadden, in de kamer namen ze dan een voorwerp in gedachte. Het familielid werd binnengeroepen, mijn vader ging vragen. Is het dit?, is het dat, en als hij dan vroeg: is het de lamp? dan zeiden we allemaal nee maar bij het volgende item zeiden we dan in koor: ja. De arme gast begreep het nooit, terwijl we toch verteld hadden dat we 'na de lamp' speelden.

Stel nu dat ik ook gaven heb. Ik ben inzetbaar in alle familieleden, in de gast ook maar dan is het spel niet leuk, we speelden het spel nooit zonder gast. Ik ben ook inzetbaar in alle voorwerpen met alweer 1 uitzondering, het voorwerp na de lamp. En ik zal je uitleggen waarom.

Gebruikersavatar
goeroe-overflakoe
Posts in topic: 23
Berichten: 65
Lid geworden op: 25 mei 2009, 09:55

Bericht door goeroe-overflakoe » 08 jun 2009, 09:47

Al wel 8 jaar lang denk ik dat er met mij een foutje is gemaakt, ik pas niet in het beeld.

In de realiteit heb ik 6 disgenoten, het lijken weloverwogen mensen en van sommige weet ik en van andere vermoed ik dat ze dat altijd zijn geweest. En ik ben dat dus helemaal niet. Ik ben een open boek, ik kwebbel, ik zit aan mensen, praat met iedereen en ga meteen op de vriendinnentoer, spring als eerste in het water. Zelfmedelijden zou je kunnen zeggen, wat ten dele waar is maar ook zeker ten dele niet, ik kan gewoon niet anders.

Mijn 6 disgenoten in het dagelijkse leven hebben allen biologische kinderen die gedegen zijn/worden opgevoed. Bij mij is het hoofdzakelijk andersom word ik opgevoed door een zoon van de andere kant van de wereld. In ruil leer ik hem wat oppervlakkige trucjes.

Mijn 6 disgenoten in het dagelijkse leven zitten of zaten alle 6 in het onderwijs. Ik heb ooit een paar maanden lesgegeven. 'Inleiding recht" aan een HEAO. Het werd een ramp, ik wist niet wie de laraar was. Dan vroeg er bv eentje: wat is 'constitutioneel ' en dat was ik dan vergeten, dat is wel heel bizonder een jurist die niet meer weet wat constitutioneel is. Tussen de lessen door kon je dan naar de lerarenkamer, de meest trieste kamer waar ik ooit geweest ben.Een van mijn leerlingen (?) was mijn eigen petekind. Tussen de middag liepen we dan wel eens buiten in de zon, de school was vreselijk somber, en dan ging hij me uitleggen hoe ik het aan moest pakken.

Gebruikersavatar
goeroe-overflakoe
Posts in topic: 23
Berichten: 65
Lid geworden op: 25 mei 2009, 09:55

Bericht door goeroe-overflakoe » 08 jun 2009, 09:58

:fu2:

Gebruikersavatar
goeroe-overflakoe
Posts in topic: 23
Berichten: 65
Lid geworden op: 25 mei 2009, 09:55

Bericht door goeroe-overflakoe » 08 jun 2009, 10:16

Altijd overal de jongste, voor mij was er nooit een stoel, ik wil ook geen stoel, ik zit graag op de grond. Het eerste wat ik doe als ik thuiskom is mijn schoenen uit, loop het liefste op blote voeten, ben altijd later weer die schoenen kwijt. Ik zit nu te typen met gekruiste blote voeten, mijn handelsmerk, naast mijn bureau ligt een bosje schoenen die niet kleuren bij mijn outfitje, onder het bureau hele ouwe sloffen die ooit heel en lichtblauw waren.
Ik pas gewoon niet niet niet echt in het plaatje, ooit kwam er een dagdagelijkse dispositie bij mij thuis, het verwonderde mij dat zijn ogen zo lang bleven rusten op mijn blote voeten.

Okke, kan jij nu niet even uitleggen aan de quizmaster dat ik geen zin heb om me in een bunkertje te laten proppen ook al zijn de ontsnappingswegen legio.

Gebruikersavatar
goeroe-overflakoe
Posts in topic: 23
Berichten: 65
Lid geworden op: 25 mei 2009, 09:55

Bericht door goeroe-overflakoe » 08 jun 2009, 11:34

Laissez faire Afbeelding

Gebruikersavatar
goeroe-overflakoe
Posts in topic: 23
Berichten: 65
Lid geworden op: 25 mei 2009, 09:55

Bericht door goeroe-overflakoe » 09 jun 2009, 08:03

Evengoed wel mooi allemaal, nu ik dit hier zit terug te lezen maar het klopt niet helmaal en van slordigheid houd ik niet. [21] (komt hij toch nog van pas)
Ik herken 8 dagdagelijkse disposities op plat aanrakingsniveau en ben duszelf nummer 9.
1losse, 1 setje van 2, 1 setje van 3 maar ik was nog een setje van 2 vergeten die ik op plat aanrakingsniveau slechts 1, respectievelijk 3 keer vluchtig heb gezien, waarvan de laatste 2 keer in het buitenland.
Rommelig!
Zeker omdat er ook nog twijfelachtige disposities rondlopen maar van deze 9 ben ik vrij zeker. Een zootjes is het Okke, alles goed trouwens, ook met je vrouw en je 3 kindjes?

Gebruikersavatar
goeroe-overflakoe
Posts in topic: 23
Berichten: 65
Lid geworden op: 25 mei 2009, 09:55

Bericht door goeroe-overflakoe » 09 jun 2009, 11:59

O jee, nu zijn het er al 10. Omdat ikzelf de eerste was geef ik mijn porite dus maar aan fikkie.
Ajuus, Okke

Verwijderde gebruiker

Bericht door Verwijderde gebruiker » 12 jun 2009, 16:47

okke schreef:Afbeelding
Na dit bericht heb ik niet de moeite genomen om alle reacties te kijken. Ik zie dat er flinke berichten geschreven zijn. Mijn verontschuldiging dat ik ze niet lees.

Ik vind het wel erg opvallend dat je met mij een persoonlijk gesprek aan wil gaan, terwijl ik aangegeven had je te zullen negeren en dat je bovendien vragen van anderen - die niet aangegeven hebben het gesprek met je te mijden - negeert. Het kan onbenulligheid van je zijn of deel zijn van het spel dat je op dit forum wil spelen. Maakt mij verder niet uit.

Gebruikersavatar
goeroe-overflakoe
Posts in topic: 23
Berichten: 65
Lid geworden op: 25 mei 2009, 09:55

Bericht door goeroe-overflakoe » 12 jun 2009, 16:57

Het was natuurlijk wel een van de weinige draadjes hier waarin jij niet meteen volop in de contramine schoot, hoogstens een piepklein beetje, waar ik dankbaar gebruik van maakte.
Maar goed dat je niet alles gelezen hebt want ik heb vreselijk over je zitten roddelen, van de andere kant slechter dan nu kan onze verhouding toch niet worden.


Gesloten