De constitutieve en regulatieve regels.

Zonder enige discussie de beste plek voor een gesprek.
Gebruikersavatar
Jeroen
Posts in topic: 1
Berichten: 1942
Lid geworden op: 15 sep 2003, 17:10
De constitutieve en regulatieve regels.

Bericht door Jeroen » 09 feb 2009, 11:01

De spelregels

Om te voorkomen dat het Socratisch Gesprek een discussie wordt, is het gesprek gebonden aan een aantal regels. Deze regels zijn niet bedoeld om de deelnemers te beperken of te sturen, maar juist om het gesprek goed te laten verlopen. Er zijn twee soorten regels: constitutieve en regulatieve. De constitutieve regels zijn essentieel, zonder deze regels is er geen sprake van een Socratisch Gesprek. De regulatieve regels laten het gesprek alleen soepeler verlopen.

Voor meer info over wat een Socratisch Gesprek is, klik hier.

De constitutieve regels
 • Zet je actief in voor het gesprek. De deelnemers moeten bereid zijn actief deel te nemen aan het gesprek. Ze moeten daarbij ook bereid zijn zich te houden aan de regels die de gespreksleider stelt.
 • Stel een fundamentele vraag die voor iedereen betekenisvol is. De vraag moet zoeken naar voorwaarden of beginselen. Probeer een ja-of-nee-vraag te voorkomen door in zo'n geval een voorafgaande vraag te zoeken. Voorbeelden van 'goede' vragen: Wat is leren? In welke mate moeten scholen normen en waarden overbrengen? Voorbeeld van een ja-of-nee-vraag: Kun je een student vertrouwen? Een voorafgaande vraag: Wat is vertrouwen?
 • Doe geen beroep op autoriteit. Om zelfstandig denken te bevorderen, mogen de deelnemers alleen gebruik maken van hun eigen ervaringen. Zij mogen geen onderzoeken of boeken als kennis aanhalen. Een eigen ervaring mag geen hypothetisch voorbeeld zijn. Deze ervaring mag niet zijn verzonnen en moet goed uit te leggen zijn.
 • Luister naar elkaar. Om geen discussie te krijgen en het gesprek voor iedereen begrijpelijk te houden, is deze regel erg belangrijk. De begeleider kan deelnemers bijvoorbeeld vragen om te herhalen wat er is gezegd of om twee verschillende standpunten te vergelijken.
 • Streef naar consensus. De deelnemers hoeven het niet met elkaar eens te zijn. Als zij verschillende standpunten hebben, zoeken zij door naar de grondslagen van dat verschil. Het is niet het doel om de ander te overtuigen.
De regulatieve regels
 • De topic-starter is de gespreksleider. Zij bepalen in hoeverre de regels worden nageleefd. Luister dus naar ze, wanneer ze aangeven dat het niet goed loopt of als iemand zich niet aan de regels houdt.
 • Begin een vraag of opmerking niet met 'Ja, maar…'. Zulke formuleringen maken van een Socratisch gesprek al snel een discussie.
 • Denk niet voor jezelf, maar voor de ander. De deelnemers moeten proberen mee te denken met degene die aan het woord is. Kunnen ze volgen wat hij zegt? Kunnen ze het herhalen (in eigen woorden)? Begrijpen ze wat hij bedoelt?
 • Maak geen opmerkingen die niets met de vraag te maken hebben of die over een ander onderwerp gaan dan het gekozen onderwerp. Het onderwerp van de topic-starter blijft ten alle tijden het uitgangspunt, tenzij hij of zij anders besluit. De deelnemers mogen geen andere onderwerpen aandragen.
 • Hou het kort en bondig. Hele lappen tekst eisen veel inzet van de lezer, soms te veel. Vaak wordt er daardoor maar op een deel gereageerd, wat de lap tekst nog overbodiger maakt.
Let op!
 • De topic starter (TS) is dus de leider van het gesprek. Als de TS een bericht of reactie verwijderd wil hebben, dan zal een moderator dit zonder vragen te stellen doen. Wordt dus niet boos als je bericht deels of in z'n geheel verwijderd is, maar probeer te begrijpen waarom de TS jouw bericht verwijderd wou hebben en plaats een nieuw aangepast bericht. Mocht dit fenomeen zich binnen één onderwerp meer dan 2 keer voordoen, besluit dan uit dat onderwerp weg te blijven. Kennelijk klikt het dan niet. Mocht dit jou meerdere keren overkomen in verschillende onderwerpen, kijk dan eens of je de regels wel hebt begrepen. Praat er desnoods met iemand over die het wel lijkt te snappen.
De regels in het kort
 1. Stel open vragen, gesloten vragen leiden makkelijker tot discussie
 2. Vul de ander aan! Spreek niet tegen! (ook niet doen alsof!!!)
 3. Wijk niet van het onderwerp af, blijf antwoord geven op de originele vraag
 4. Luister naar elkaar en denk niet voor jezelf, maar voor de ander.
 5. Hou het kort en bondig
Alles is waar -- Omnisofie
Eerst geloven, dan pas zien -- Jim
Now, the only thing there ever is -- Eckhart Tolle
Lijden is maar een concept, laat het los en zie wat het werkelijke is -- IK


Plaats reactie