Zarathustra's Zeven Zegelen, deel 1.

Dit hoekje van het forum is speciaal gemaakt om te spreken over bekende filosofen, hun filosofieën en hun levens.
Gesloten
Gebruikersavatar
Sauwelios
Posts in topic: 1
Berichten: 151
Lid geworden op: 26 jul 2014, 02:47
Zarathustra's Zeven Zegelen, deel 1.

Bericht door Sauwelios » 31 dec 2016, 01:47

Ik lees nu deel 1 van De Zeven Zegelen, en het maakt zeker sense te zeggen dat hij daar gek wordt--als hij het nog niet was. Het is de gekte die zo clichématig met genialiteit verbonden wordt: hij _is_ daar het genie, the Poetic Genius--de dichter die zijn bestemming als profeet realiseert! Het is niets persoonlijks, hij heeft "op zich" niets tegen zwoele laaglanden en alles wat moe is en niet sterven noch leven kan. De bliksem kàn zich daar nou eenmaal niet thuisvoelen; hij _moet_---

Nee, hij moet niet. Hij WIL. HIJ HEEFT DE MOEDWIL ZICH TE MANIFESTEREN ZOALS HIJ IN DE WERELD IS EN GEWEEST IS, GEWORDEN IS EN NOG STEEDS WORDT--NU MEER DAN OOIT WORDT!! ZIJN WORDING IS DE WORDING VAN EEN WERELD MIDDEN IN HET BESTAAN, OF HET NIET-BESTAAN. HIJ STAAT OP EN BLIJFT OPSTIJGEN, TOT EEN DONDERSLAG BIJ HELDERE HEMEL. ZIJN HEMEL IS DE NACHTHEMEL, DE VERDRAAGT-DE-DAG-NIETHEMEL. WAT EEN GEWELDIG POEET IS HIJ--MAAR DAT IS JUIST ZIJN GEVAAR. EEN DICHTER ERBIJ--IS DAT ZIJN HELE TOEKOMST? ZIJN ENIGE LEVEN NA DE DOOD KOMT, ZIJN HELE ROEM VANHIER? HOE WIL HIJ MADAM FAMA ONTLOPEN? LEES NU VERDER! NEE. ZIJN LEGACY IS ALTIJD NOG TE ZEER ALS ZIJN LAATSTE TIEN JAAR, EEN WALKING DEAD, EEN ZOMBIE.

DE VRAAG IS: IS HET HEM GELUKT? IS HET ANTWOORD OP DE ZEVEN ZEGELEN EEN VOLMONDIG "JA"? KAN EEN INTELLECTUELE WEST-EUROPEAAN ZICH IN 'T DIEPST ZELFWAARDEREN? DE POGINGEN DIE VRAAG MET JA TE BEANTWOORDEN ZIJN VELERLEI; IS HET ANTWOORD DAT OOK? IS ER EEN "HET ANTWOORD"? IS ZARATHUSTRA'S VERLOSSING MISSCHIEN HOOGUIT SLECHTS NIETZSCHES VERLOSSING?

IN DE EEUWIGE WEDERKOMST IS IEDER MOMENT DE BIG BANG. EN WAT NIETZSCHE BEWEERT IS IN FEITE DAT DE GEDACHTE AAN DE E.W. EEN MENS ERTOE DWINGT HET HEDEN ZO VEEL MOGELIJK ALS EEN KOSMISCHE UITBARSTING TE ERVAREN. DIT ZAL HEM DAN--ZO NIETZSCHE--TOT ZIJN MEEST EIGENLIJKE DASEIN BRENGEN--EN (UITEINDELIJK) OMBRENGEN.

IS HET DAARVOOR NODIG EEN EINDIG HEELAL VOOR TE STELLEN? JA, ZO DENK IK, WANT IN EEN ONEINDIG HEELAL IS EEN ONEIGENLIJK LEVEN NIET ERG. HET IS NIET EENS NODIG WAARACHTIG TE ZIJN ALS JOUW WERELD SLECHTS JOUW WERELDJE IS, DAT NIET VER VOORBIJ JE HORIZON OPHOUDT EN MET LETTERLIJK EEN FLITS OPHOUDT BIJ JE DOOD. JE KAN UITEINDELIJK ZELFS IN GOD GELOVEN (NA VELE GENERATIES LANG IN VELE GODEN GELOOFD TE HEBBEN, EN DAARVOOR IN ANIMISME)...

HET IS ALLICHT WAARACHTIGHEID DIE HEIDEGGER EN HARRY NEUMANN DE E.W. DOET BETWIJFELEN. TOCH IS HET MET DE ZEVEN ZEGELEN DAT HET AVONDLANDSCHE DENKEN DE PIEK VAN ZIJN WAARACHTIGHEID BEREIKT--WAARNA DE WAARACHTIGHEID GELIJK TOT EIGENLIJKHEID KON WORDEN. NEUMANNIAANSE WAARACHTIGHEID IS HET, OM OOK HEIDEGGERS ONDERSCHEID TUSSEN EIGENLIJK EN ONEIGENLIJK IN TWIJFEL TE TREKKEN. WAT MAAKT HET UIT VOOR EEN NIHILIST OF HIJ EIGENLIJK IS OF NIET? MISSCHIEN WAS DIT IMMER DE WAARACHTIGHEID VAN DE FILOSOFIE. MAAR IS HET VOORSTELBAAR DAT EEN DESCARTES EN EEN PLATO DIT AL INZAGEN? OM VAN HOMERUS NOG MAAR NIET TE SPREKEN...

ZO OOK DE JOODSE PROFETEN EN FILOSOFEN. ZATEN DAAR, TEMIDDEN VAN DE GELOOFSIJVER, AL MENSEN BIJ DIE ONZE (POST-)MODERNE VOORUITGANG VER VOORUIT WAREN? NEE MAN, DIT GAAT VEEL TE VER. DAAR ZIJN DE MEESTE MANNEN NOG VEEL TE VEEL JOH-NGENS VOOR. BEWIJZEN WIJ EERST MAAR EENS, DAT NIETZSCHE ZOVER WAS! NEE DAT WIJZELF ZOVER ZIJN!

LAURENCE LAMPERT BEWEERT IN TE HEBBEN GEZIEN DAT NIETZSCHE ZOVER WAS, WAARNA HIJ VERVOLGENS INZAG HOEVEEL FILOSOFEN VOOR NIETZSCHE OOK AL EVEN VER VOORUIT WAREN GEWEEST. OM VAN DICHTERS EN PROFETEN NOG NIET TE SPREKEN.

HET VRAAGSTUK DAT MIJ SINDS 2010 AL BEZIGHOUDT, LUIDT: WAAROM ZIJN GROTE FILOSOFEN BEGAAN MET FILOSOFEN NA HUN DOOD? IK ZAL HET ANTWOORD--MIJN ANTWOORD, NU OOK MIJN ANTWOORD--HIER NU EINDELIJK GEVEN. EER.

EER?? MAAR WAAR ZIJN FILOSOFEN DAN TROTS OP? OP HUN COLLECTIEF (ONBEWUSTE) VERLEDEN?

IN NEUMANNS TERMEN: WAAROM MAKEN DE FILOSOFEN ZICHZELF WIJS DAT ER MEER IS DAN HUN EIGEN WERELDJE? IS DAT DAN NIET SLECHTS WAARSCHIJN? IS HET WETENSCHAPPELIJK GEZIEN NIET HOOGUIT EEN MOGELIJKHEID?

NEUMANNS ANTWOORD IS ANGST. MAAR ANGST IS DE KEERZIJDE VAN DE WIL TOT MACHT. NIETZSCHES BEELD VAN DE WERELD ALS WIL TOT MACHT IS OP ZIJN DIEPST HET BEELD VAN EEN WIL DIE WIL DAT HIJ EEN WIL IS--DAT HIJ BESTAAT, DAT HIJ IN DE WERELD IS.

"WAAR IS SCHOONHEID? WAAR IK MET HEEL DE WIL _WILLEN_ MOET; WAAR IK LIEFHEBBEN EN ONDERGAAN MOET, OPDAT EEN BEELD NIET SLECHTS BEELD BLIJFT." (ZARATHUSTRA, JOS-KROOKEDITIE, PAGINA 100, MIJN VERTALING.)

WIJ FILOSOFEN ZIJN HET DIE HET DIEPST WILLEN GELOVEN DAT DE WERELD MEER IS DAN ONS BEELD ERVAN--DAT ER ÜBERHAUPT EEN "ERVAN" IS! EN IRONISCH GENOEG HEBBEN WE IN HET VERLEDEN OOK ALTIJD BELOOFD DAT DAT ZO WAS--IRONISCH, WANT OP EEN TOTAAL ANDERE MANIER DAN HOE WIJ ERIN GE-LOVEN---LIEFHEBBEN, WILLEN, VERSMACHTEN... WELLICHT WAS BLAKE ONDER ONS, TOEN HIJ ZEI:

"GOD ONLY ACTS & IS, IN EXISTING BEINGS OR MEN." (WILLIAM BLAKE, THE MARRIAGE OF HEAVEN AND HELL.)

BLAKE WAS HOE DAN OOK EEN ZIENER TOEN HIJ VERVOLGENS ZEI DAT UIT DE PLATONISCHE (OF ZOROASTRISCHE) VERZOENING VAN DE TWEE PARTIJEN DE VERNIETIGING VAN HET BESTAAN ZOU VOLGEN. DE ZIJNSVERGETELHEID. MAAR WAT ZIJN NOU EIGENLIJK DE TWEE PARTIJEN?

HET ZIJN DE OVERVLOEDIGEN EN DE OVERVLOEDIGEN---

nx
Posts in topic: 1
Berichten: 255
Lid geworden op: 08 okt 2013, 22:26

Bericht door nx » 02 mar 2017, 23:11

Jij moet echt eens het geheime dagboek van Adrian Mole lezen.


Gesloten