Wat zeggen de grote filosofen over oorsprong van ziekte en lijden?

Discussies in je eigen vakjargon.
Plaats reactie
Verwijderde gebruiker
Re: Wat zeggen de grote filosofen over oorsprong van ziekte en lijden?

Bericht door Verwijderde gebruiker » 31 okt 2018, 15:59

@Stoffel , mooie opzet.

Er is een verschil tussen het idee van ziekte als schuld en ziekte als waardevol of betekenisvol.

Ik denk dat evangelicals en new age mensen een soort idee hebben van karma, erfzonde of erfschuld, en dan de ziekte van iemand als rechtvaardig of zoiets zien. Ter verduidelijking; dat is niet mijn idee. Ziekte kan en wil ik niet als rechtvaardig zien, op geen enkele manier.

Wat ik wel denk is dat ziekte een rol kan spelen in de spirituele heelwording van iemand. Dan kan de ziekte nog steeds als negatief opgevat worden, maar kan wel dienen om waardevolle lessen op te doen waar je de rest van het leven profijt van kunt hebben. Een beetje zoals een kater kan helpen in het voornemen niet meer zoveel alcoholhoudende dranken te drinken.

De filosofie is eigenlijk heel eenvoudig: alles kan ergens goed voor zijn, dus ook ziekte, dus ook dood.
Een pessimist kan evengoed beweren: alles kan ook ergens slecht voor zijn. daar kan ik ook niets tegenin brengen.

Verwijderde gebruiker

Bericht door Verwijderde gebruiker » 31 okt 2018, 18:39

Ik ken trouwens een beetje Seneca, Epicurus en Schopenhauer over de dood.

Een soort verachtingsfilosofie...

Als je toevallig lang metrostation Stadhuis Rotterdam rees en een hap asbeststof binnenkreeg, die dan langzaam zich nestelt in longen of maag en daar kanker veroorzaakt, waarbij je helse pijnen hebt te doorstaan en zinloos aan een einde komt, is verachtingsfilosofie niet iets waar je wat aan hebt.

Ik denk dat als je dan kanker ontwikkelt dit een goed moment is om tegen jezelf te zeggen dat het fijn is dat je nog steeds de vrijheid hebt om liefdevol te zijn voor jouw omgeving.

Gebruikersavatar
Eddie Coppens
Posts in topic: 3
Berichten: 462
Lid geworden op: 05 sep 2018, 18:08

Bericht door Eddie Coppens » 31 okt 2018, 22:47

Stoffel schreef:
31 okt 2018, 14:13
aangezien uit zijn Schrijfsel blijkt dat hij wel enige kennis heeft op dit gebied
Nou, kennis..., je leest eens wat, je hoort eens wat en je komt eens wat tegen...
Verder ben ik een vraagstaart: huisarts, specialist noch therapeut zijn veilig voor mijn weetgierigheid. Amusant detail: als blijkt dat onze zoon academisch medicus is, praat men opeens wat meer open.
Zoals uit mijn teksten al gebleken is: ik zie mezelf als een materialist, ik zeg er wel bij dat ik bijvoorbeeld energievelden ook als materie beschouw..., ik hoop dat dit niet leidt tot een welles-nietes discussie zoals ik dat op eerdere fora al heb meegemaakt.
Bij de titel van dit onderwerp kwam mij vaag een citaat in gedachten, ik heb wel een beetje moeten zoeken:
"Waaruit de bestaande dingen hun geboorte hebben, daarin vinden ze ook hun ondergang, zoals het hoort; ze geven elkaar immers recht en boete voor het onrecht, overeenkomstig de verordening van de tijd" - Anaximander (één van de twee Anaxen uit de 'Flipperkast').
Deze duistere tekst wordt steeds in een kosmologische context gezien, maar ook op de schaal der organismen zijn het ware woorden.
Hoe hoger ontwikkeld, des te meer lijden gaat met 'de ondergang' gepaard. In deze context zou men kunnen zeggen dat, voor zover men 'bestaan' als zinvol beschouwt, het lijden ook zin heeft.
neus schreef:
31 okt 2018, 18:39
Ik ken trouwens een beetje Seneca, Epicurus en Schopenhauer over de dood.
Doodsverachting kenmerkt de levensfilosofie van de (Jong-)stoïcijn, wel prefereerden ze welzijn boven (nutteloos) lijden.
In het algemeen vindt de stoïcijn dat door geestkracht een mens zijn geestelijke vrijheid kan behouden, ondanks lijden en pijn.
Het doet me wat denken aan 'De muur' van Sartre over gevangenen die ondervraagd worden voor hun terechtstelling: ondanks alles behouden ze de vrijheid om al dan niet hun makkers te verraden. Het zou bij mij niet waar zijn, als het pijn genoeg doet beken ik alles, waar of niet waar.
Stoïcijnen waren materialisten, dat dan weer wel...

Gebruikersavatar
Eddie Coppens
Posts in topic: 3
Berichten: 462
Lid geworden op: 05 sep 2018, 18:08

Bericht door Eddie Coppens » 01 nov 2018, 10:53

Pink Panther schreef:
01 nov 2018, 09:46
Ik vind het nogal bizar dat de patiënt vragenderwijs tot een diagnose moet komen
Klein misverstand: ik bedoelde dat ik soms van een consultatie gebruik maak om wat meer achtergrondinformatie en medische bijzinderheden te weten te komen. Zo erg als jij het stelt is het gelukkig nog niet...

Gebruikersavatar
Eddie Coppens
Posts in topic: 3
Berichten: 462
Lid geworden op: 05 sep 2018, 18:08

Bericht door Eddie Coppens » 01 nov 2018, 15:19

De nieuwe generatie artsen is inderdaad wat meer aanspreekbaar, al varieert het natuurlijk individueel. Ook zijn de patiënten meer mondig dan vroeger, zelfs dreigt de balans soms wat over te slaan, in de V.S. staan reeds advocaten in rij aan te schuiven om schadeclaims in te dienen. Een nachtmerrie voor chirurgen, ook in België is die tendens aanwezig.
Mensen en evenwicht: een moeilijke oefening...

Verwijderde gebruiker

Bericht door Verwijderde gebruiker » 02 nov 2018, 13:09

Stoffel schreef:
02 nov 2018, 11:37
Zelf denk ik wel dat deze wereld door rechtvaardigheid geregeerd wordt, ook al is die onzichtbaar. Ik denk dat ieder mens al talloze malen is gereïncarneerd. Duizenden jaren geleden, en ook nog wel in bijbelse tijden, offerde men kinderen. Ik denk dat bijvoorbeeld geaborteerde kindjes ooit zelf kindertjes hebben gedood. Maar ik geloof en denk ook dat we er alles aan moeten doen om mensen zo goed mogelijk te helpen en het kwaad moeten bestrijden met het goede . Maar de evangelicals en new agers die ik bedoel, gaan ervan uit dat ziekte je eigen schuld is in het hier en nu. Waarbij new agers denken of dachten (ik weet niet of dat nog steeds zo is) dat ziekten door emoties worden veroorzaakt, en evangelicals omdat je gewoon niet goed genoeg gelooft. In de filosofie van het katholicisme is het zo dat men ter communie gaat voor genezing van de ziel, niet het lichaam, omdat het lichaam sterfelijk blijft.
Dat vind ik dus een moeilijk uitgangspunt, dat deze wereld door rechtvaardigheid geregeerd wordt. Er is een heleboel gebeuren dat onacceptabel is op zichzelf. Dat misschien wel te begrijpen is met zicht op een groter geheel, maar dat individueel niet te verteren is. Laten we zeggen dat de mensen met zicht op het grotere geheel een plicht hebben hen te helpen zonder zicht op het grotere geheel.

Verwijderde gebruiker

Bericht door Verwijderde gebruiker » 02 nov 2018, 18:01

Pink Panther schreef:
02 nov 2018, 14:47
Ik vond een interessant artikel waarin ik weer een nieuw woord leerde (pre-existentie) waarin de vraag of de leer van de reïncarnatie en de leer van het christendom te verenigen is, wordt beantwoord. Wel uit de protestantse hoek, waarvoor mijn excuus. Bij de katholieken is de leer van de reïncarnatie in ieder geval verboden omdat daar uitdrukkelijk de andere wereld (hemel) wordt gepredikt.

https://www.pthu.nl/Bijbelblog/!/14015/ ... ijbel-voor

Ik heb ook weleens gedacht dat mijn homoseksualiteit misschien te wijten zou zijn aan gedrag in een vorig leven, waarin ik mijn vrouw zo vaak had bedrogen met andere vrouwen dat dit nu mijn straf is. :badgrin: Allemaal flauwekul natuurlijk. Als je niet helemaal "normaal" bent dan heb je gewoon pech. Als je in een rolstoel terecht komt na een verkeersongeval dan is het toch ook geen straf omdat je de dag daarvoor in een sacherijnige bui je kinderen en vrouw afsnauwde? Of een lelijke opmerking maakte naar je schoonmoeder? :oops:

....

Ja, inderdaad probeer dan maar iets aan te wijzen waardoor je zo'n gruwelijke "straf" verdient.
In het zoeken naar verklaringen zijn mensen heel creatief. Zo kon ik met grote zekerheid geloven dat toen de koffiebeker ineens rechts in plaats van links uit het koffiezetapparaat kwam, dat er een verschuiving van universum had plaatsgevonden. Later begreep ik van de onderhoudsdame dat dan een bekerstoring aan de andere kant is en er dus “intelligentie” in het apparaat zit om dan maar aan de andere kant de koffie uit te geven.

Gebruikersavatar
memeticae
Posts in topic: 4
Berichten: 6403
Lid geworden op: 07 jun 2014, 02:30

Bericht door memeticae » 03 nov 2018, 03:35

#bijdeneusgenomen
Stoffel schreef:
03 nov 2018, 01:11
Ik heb gewoon een paar aardbeien geplukt (want ik lust geen kersen), die ik ergens tegenkwam zo her en der.

Neen, Juffrouw.
Mijn eigen maling is voldoende.

Laten we er anderen geen last van beleven?
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Gebruikersavatar
memeticae
Posts in topic: 4
Berichten: 6403
Lid geworden op: 07 jun 2014, 02:30

Bericht door memeticae » 03 nov 2018, 03:40

Ik begrijp niet waarom dat niet mag.

Je voldoet aan alle voorwaarden.

En nog is "Stoffel"geen "Blin"?

Ik weiger het te geloven.

Het vergt een groot filosoof om mij tot andere zinnen te bewegen.

(Doe je best, Stoffel, laat eens horen hoe jij anders denkt dan Blin?)
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Gebruikersavatar
memeticae
Posts in topic: 4
Berichten: 6403
Lid geworden op: 07 jun 2014, 02:30

Bericht door memeticae » 05 nov 2018, 01:55

Men vindt wat men zoekt.
Zoekt men wat men vinden wil, vindt men zelden dat naar wat men zoekt.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Verwijderde gebruiker

Bericht door Verwijderde gebruiker » 27 nov 2018, 21:58

@Stoffel

wat wil je precies maken van dit forum? De videos helpen niet om filosofie als onderwerp hier te krijgen.

Filosoferen kan natuurlijk wel over engelen en demonen, maar dat is nu juist meer iets voor de fora die jij noemt.

We delen vast en zeker in visie, en dat hoeft verder niet uitgewerkt te worden, denk ik.

Verwijderde gebruiker

Bericht door Verwijderde gebruiker » 28 nov 2018, 20:03

...
Verdomd jammer weer dat iemand zich terugtrekt, ik hoop niet dat mijn vragend commentaar op waartoe toch al die filmpjes dienden de doorslag gaf.

Gebruikersavatar
memeticae
Posts in topic: 4
Berichten: 6403
Lid geworden op: 07 jun 2014, 02:30

Bericht door memeticae » 01 dec 2018, 01:36

Kon jouw lijden de ziekte voorkomen?
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.


Plaats reactie