Pechthold voor Vrijheid
Geplaatst: 15 apr 2009, 10:52
Reageer vooral op Uw eigen ideeën, de rest is toch waanzin
https://www.filosofieforum.nl/
Dat dikgedrukte is duidelijk, maar gaat m.i. voorbij aan het punt dat er in de hooiberg wellicht helemaal geen terroristen te vinden vallen... als ik het zo lees, dan lijkt het er op alsof Pechtold liever heeft dat ze nog gerichter gaan zoeken ipv alles op te slaan. Maar de database is er al (in EU sinds vorige week verplichte dataopslag), dus nu wellicht een finetuning?Ook wil Pechtold een onderzoek van de Algemene Rekenkamer naar de doelmatigheid van het opslaan van alle digitale gegevens, zoals sms- en internetverkeer. “Ik ben bang dat we die hooiberg zo groot maken dat we de terroristische speld alleen maar slechter kunnen vinden.
Het D66-Kamerlid stond eind 2007 aan de basis van het onderzoek naar effectiviteit van het anti-terrorismebeleid.
Vanzelfsprekend een goed idee, maar hoeft natuurlijk niet in plaats van het voorstel van Pechtold.Intangible Radjanamadjo schreef:Ik zou liever zien dat ze het omdraaien: eerst een oprechte en eerlijke inschatting maken van de kosten en baten van dit soort wetgeving.
Ben ik met je eens. Maar ik heb nou net het idee dat dit voorstel zorgt voor die 'schijnveiligheid' waar Pechtold over spreekt - immers de regels worden toch wel getoetst.. maar wellicht zie ik dingen die er niet zijnokke schreef:Vanzelfsprekend een goed idee, maar hoeft natuurlijk niet in plaats van het voorstel van Pechtold.Intangible Radjanamadjo schreef:Ik zou liever zien dat ze het omdraaien: eerst een oprechte en eerlijke inschatting maken van de kosten en baten van dit soort wetgeving.
Hoe bedoel je dat precies?Intangible Radjanamadjo schreef:Ben ik met je eens. Maar ik heb nou net het idee dat dit voorstel zorgt voor die 'schijnveiligheid' waar Pechtold over spreekt - immers de regels worden toch wel getoetst.. maar wellicht zie ik dingen die er niet zijnokke schreef:Vanzelfsprekend een goed idee, maar hoeft natuurlijk niet in plaats van het voorstel van Pechtold.Intangible Radjanamadjo schreef:Ik zou liever zien dat ze het omdraaien: eerst een oprechte en eerlijke inschatting maken van de kosten en baten van dit soort wetgeving.
Regels hebben een doel. Regels voor zouden risico's moeten beperken. Maar meestal is dit slechts schijn en zijn de enige effecten de neveneffecten, zoals de toename van cameratoezicht, het verbod vloeistoffen mee te nemen in vliegtuigen, etcetera.Intangible Radjanamadjo schreef:Ben ik met je eens. Maar ik heb nou net het idee dat dit voorstel zorgt voor die 'schijnveiligheid' waar Pechtold over spreekt - immers de regels worden toch wel getoetst.. maar wellicht zie ik dingen die er niet zijn
Nou, Pechtold stelt voor dit soort wetten te gaan toetsen op de effectiviteit. Nou vind ik 'effectiviteit' als maatstaaf sowieso wat ongelukkig gekozen, maar dat is tot daar aan toe.Arjen schreef:Hoe bedoel je dat precies?Intangible Radjanamadjo schreef:Ben ik met je eens. Maar ik heb nou net het idee dat dit voorstel zorgt voor die 'schijnveiligheid' waar Pechtold over spreekt - immers de regels worden toch wel getoetst.. maar wellicht zie ik dingen die er niet zijnokke schreef: Vanzelfsprekend een goed idee, maar hoeft natuurlijk niet in plaats van het voorstel van Pechtold.
Daarom ben ik niet blij met de term 'effectiviteit'.. te vaag en te makkelijk te manipuleren..Volgens hem dient een anti-terreurmaatregel na vijf jaar te vervallen, tenzij deze zijn nut bewezen heeft.
Ben ik helemaal met je eens, maar ik ben zeer sceptisch tav dit soort onderzoeken. Al met al wil ik eerst wel eens dat rapport zien. Waarschijnlijk is het rapport kritisch zat, maar legt het kabinet de kritiek naast zich neer..okke schreef:Regels hebben een doel. Regels voor zouden risico's moeten beperken. Maar meestal is dit slechts schijn en zijn de enige effecten de neveneffecten, zoals de toename van cameratoezicht, het verbod vloeistoffen mee te nemen in vliegtuigen, etcetera.Intangible Radjanamadjo schreef:Ben ik met je eens. Maar ik heb nou net het idee dat dit voorstel zorgt voor die 'schijnveiligheid' waar Pechtold over spreekt - immers de regels worden toch wel getoetst.. maar wellicht zie ik dingen die er niet zijn
Regels hebben vaak weinig effect. En ook de regel om regels periodiek te toetsen kan inderdaad een wassen neus zijn. De neveneffecten zouden kunnen zijn dat minder kritisch naar regels gekeken wordt, of dat herziening van een regel wordt vooruitgeschoven tot de periode verstrijkt. Dat is iets waar bij het uitwerken van dit voorstel hopelijk ook gedacht wordt.
En dat scepticisme is grotendeels terecht is mijn mening. Los daarvan zie ik in het voorstel kansen en weinig bedreigingen.Intangible Radjanamadjo schreef:Ik ben zeer sceptisch tav dit soort onderzoeken.
Dat lijkt maar zo.okke schreef:De verkeerswet bevordert de veiligheid aanzienlijk.
Ik bedoelde daarmee aan te geven dat met of zonder regels die doden vallen wanneer men niet nadenkt...okke schreef:Dus als ieder zich zonder verkeersregels voor zichzelf denkt vallen er niet soms doden in het verkeer? Dat is een mooie stelling!
Ik ben het niet met je eens dat regels veiligheid kunnen bevorderen. Dat kan enkel door de intentie om veilig te werken. Regels zijn er dan weer om mensen te straffen wanener ze die regels niet gevolg hebben. Dat gaat naar mijn mening eerder om genoegdoening. Gelijk zo nemen de anti-terreur wetten het gevaar voor aanslagen niet weg. Het enige wat dit kan wegnemen is een andere intentie in het beleid van het volk wat gedwee gemaakt moet worden door terreur of een andere intentie van de mensen die het volk gedwee willen maken.okke schreef:Ik ben het met je eens dat regels en wetten geen aanleiding zouden mogen zijn om te stoppen met nadenken. Als mensen niet nadenken waar zij mee bezig zijn, kunnen er onveilige situaties ontstaan.
Los daarvan kunnen regels ook veiligheid bevorderen. De Arbeidsomstandigheden of de Wegenverkeerswet bijvoorbeeld. De regels om die de kans op terroristische aanslagen zouden moeten beperken, vergroten de veiligheid volgens mij niet noemenswaardig.
Ik denk van niet. Ik denk dat dit is omdat mensen niet willen botsen met elkaar. Het maken van afspraken of het afstraffen van niet naken van die afspraken heeft hier weinig mee te maken lijkt mij. De ongelukken gebeuren op het moment dat er nagedacht moet worden en dit dan niet gebeurd. Dat sommige omstandigheden in de hand werken dat er minder nagedacht hoeft te worden speelt daarin denk ik geen rol.okke schreef:De regel om allemaal aan dezelfde zijde van de weg te rijden (rechts in de meeste landen), zorgt voor aanzienlijk minder botsingen in het verkeer. Of ben je het daar ook niet mee eens?
Je denkt dus inderdaad dat deze verkeersregel zorgt dat mensen minder vaak met elkaar botsen. De regel om rechts te rijden is dus een voorbeeld van een regel die de veiligheid vergroot.Arjen schreef:Ik denk van niet. Ik denk dat dit is omdat mensen niet willen botsen met elkaar.okke schreef:De regel om allemaal aan dezelfde zijde van de weg te rijden (rechts in de meeste landen), zorgt voor aanzienlijk minder botsingen in het verkeer. Of ben je het daar ook niet mee eens?
Dat is niet waar. Het vergroot de veiligheid niet. Het vergroot de schijn van veiligheid.okke schreef:Je denkt dus inderdaad dat deze verkeersregel zorgt dat mensen minder vaak met elkaar botsen. De regel om rechts te rijden is dus een voorbeeld van een regel die de veiligheid vergroot.Arjen schreef:Ik denk van niet. Ik denk dat dit is omdat mensen niet willen botsen met elkaar.okke schreef:De regel om allemaal aan dezelfde zijde van de weg te rijden (rechts in de meeste landen), zorgt voor aanzienlijk minder botsingen in het verkeer. Of ben je het daar ook niet mee eens?
Waarbij het nakomen van die afspraak 'goed' is en het niet nakomen 'slecht': een regelbasis.okke schreef:Het gaat bijvoorbeeld bij de wegenverkeerswet niet om 'goed' of 'verkeerd', maar om afspraken.
Degene die stapvoets rijdt en goed oplet is het gevaar niet. Degenen die veel harder rijden én niet goed opletten zijn het gevaar wel. Dank je wel dat je mijn punt bewijst.Door de afspraken wordt verkeer meer voorspelbaar en kan het doorstromen en redelijk veilig blijven. Iemand die geen enkele verkeersregel kent, zou zich stapvoets misschien zonder brokken door een stad kunnen manoeuvreren - elke situatie inschatten op gevaar. Tegelijkertijd zou hij een gevaar vormen voor de andere verkeersdeelnemers die wel sneller dan stapvoets aan het verkeer deelnemen.
Het 'nut' van een regel is de regelbasis: 'het goede'. Daarmee wordt een cirkelredenatie geschapen (a.k.a. psychose). Dat is denk ik het tegenovergetselde van 'goed'. Regels hebben dit effect altijd: het tegenovergestelde van 'goed'. Vandaar dat ik van mening ben dat regels 'niet goed' zijn en afgeschaft moeten worden.PS Ik vraag me af waarom ik bovenstaande eigenlijk opschrijf. Waarschijnlijk verwerp je toch wat ik schrijf. Jij vindt dat regels per definitie verkeerd zijn en zal het nut van een regel ontkennen. Ik vind dat veel regels wel hun nut hebben.
Ga jij maar lekker stapvoets op de N207 rijden...Arjen schreef:Degene die stapvoets rijdt en goed oplet is het gevaar niet. Degenen die veel harder rijden én niet goed opletten zijn het gevaar wel. Dank je wel dat je mijn punt bewijst.
Ja; ik ben op de hoogte van je mening. Hem blijven herhalen mag, maar voegt weinig toe aan het gesprek.Arjen schreef:Het 'nut' van een regel is de regelbasis: 'het goede'. Daarmee wordt een cirkelredenatie geschapen (a.k.a. psychose). Dat is denk ik het tegenovergetselde van 'goed'. Regels hebben dit effect altijd: het tegenovergestelde van 'goed'. Vandaar dat ik van mening ben dat regels 'niet goed' zijn en afgeschaft moeten worden.
Vrijheid? Ik heb nergens beweerd dat regels vrijheid op zouden moeten leveren. Het ging om veiligheid.Arjen schreef:Heb je ook door dat de vrijheid die regels op kunnen leveren naar jouw mening slechts een illusie is, die enkel kan bestaan binnen een subjectief kader en binnen een objectief kader beperking inhoudt?
Klopt, ik heb je gemisquote. Wel komt de strekking van je woorden hier volgens mij op neer. Dat zou echter een lesje in ontkenning van jou worden, laat ik mijn vraag dus herformuleren:okke schreef: Vrijheid? Ik heb nergens beweerd dat regels vrijheid op zouden moeten leveren. Het ging om veiligheid.
Zoals ik hiervoor ook schreef ben ik van mening dat veiligheid door regels wel degelijk bevorderd wordt. Mensen kunnen gevaarlijker dingen doen dankzij regels, zoals met veel meer mensen tegelijk 120 kilometer per uur over een stuk asfalt rijden dan zonder regels verantwoord zou zijn.Arjen schreef:Heb je ook door dat de veiligheid die regels op kunnen leveren naar jouw mening slechts een illusie is, die enkel kan bestaan binnen een subjectief kader (jouw mening dus) en binnen een objectief kader beperking inhoudt?
Ik zie hoe je een cirkelredenatie constateert en daarmee beargumenteert dat regels niet kunnen kloppen.Arjen schreef:Begrijp je ook wat mijn motivering voor die andere mening is?Arjen schreef:Het 'nut' van een regel is de regelbasis: 'het goede'. Daarmee wordt een cirkelredenatie geschapen (a.k.a. psychose). Dat is denk ik het tegenovergetselde van 'goed'. Regels hebben dit effect altijd: het tegenovergestelde van 'goed'. Vandaar dat ik van mening ben dat regels 'niet goed' zijn en afgeschaft moeten worden.
Iik bedoel dus dat anarchisme direct overeenkomt met het plaatsvinden van de dinge-an-sich. Wetten komen nooit overeen met de dinge-an-sich en daarmee wordt in de geest een onderscheid gemaakt tussen de werkingen in de wereld en de werkingen in de geest. Het schept dus inderdaad cirkelredenaties (door het verwarren van de major premisse met een minor premisse); maar in psychologische zin schept het psychosen.okke schreef:Ik zie hoe je een cirkelredenatie constateert en daarmee beargumenteert dat regels niet kunnen kloppen.Arjen schreef:Begrijp je ook wat mijn motivering voor die andere mening is?Arjen schreef:Het 'nut' van een regel is de regelbasis: 'het goede'. Daarmee wordt een cirkelredenatie geschapen (a.k.a. psychose). Dat is denk ik het tegenovergetselde van 'goed'. Regels hebben dit effect altijd: het tegenovergestelde van 'goed'. Vandaar dat ik van mening ben dat regels 'niet goed' zijn en afgeschaft moeten worden.
Heb je door dat al onze discussies neerkomen op gesprekken waarin ik jou wijs op je 'misvattingen' en jij die dat ontkent?okke schreef:Ja, dat schreef ik. Ik deel jouw mening verder niet, maar wil je graag in je waarde laten.
Heb je door dat dat het enige gesprek is wat er plaats kan vinden en dat als een van de twee dit voor zichzelf kan ontkennen het gesprek daar blijft hangen?okke schreef:Sorry, maar dit gaat over jouw mening over regels en dat ik die mening niet deel, maar dat het gesprek over het onderwerp daarmee niet hoeft te blokkeren. Heb je door dat jij het op misvattingen probeert terug te brengen en daarmee het gesprek blokkeert?
En die wetten die worden dan weer gedropped wanneer in de werkelijkheid gebleken is dat het geen positieve bijdrgae heeft...okke schreef:Nee, dat gesprekken ook kunnen gaan over bijvoorbeeld het voorstel van Pechtold om anti-terreurmaatregels na vijf jaar te laten vervallen, tenzij deze zijn nut bewezen heeft.
Dat was in een ander topic...okke schreef:Dat zei je eerder ook, maar het lijkt moeilijk om daad bij woord te houden.Arjen schreef:I rest my case.