Toch warmtedood heelal?

Discussieer hier over onderwerpen uit kranten, tijdschriften e.d.
Gesloten
Gebruikersavatar
yopi
Posts in topic: 3
Berichten: 7871
Lid geworden op: 22 aug 2007, 16:28
Contacteer:

Toch warmtedood heelal?

Bericht door yopi » 16 nov 2012, 13:29

...
Astronomen staan bekend om de vergezochte beeldspraak waarmee ze de kosmos dichter bij de burger pogen te brengen, maar dit is wel een leuke: als het heelal een land met een Bruto Binnenlands Product (BBP) was, dan zaten we in een zware recessie, zonder enige kans op herstel.
11 miljard jaar geleden was het BBP van het heelal dertig keer zo hoog als nu, en sindsdien is het alleen maar bergafwaarts gegaan. Onder het BBP van het heelal verstaan we in dit geval de jaarlijkse productie van nieuwe sterren. Deze afname van het BBP met 97% volgt uit de meest complete inventarisatie tot nu toe van de sterproductie, door een team onder leiding van de Leidse astronoom David Sobral.

Kort na de Oerknal, 13,7 miljard jaar geleden, was het heelal nog volkomen donker, omdat het alleen waterstof- en heliumgas bevatte. Na een paar honderd miljoen jaar ontstond de eerste generatie sterren uit gaswolken die onder invloed van hun eigen zwaartekracht samenklonterden.
Maar sterren hebben een eindige levensduur - hoe zwaarder, hoe korter. Deze eerste-generatie-sterren waren minstens honderd keer zwaarder dan de zon en zijn allang uitgebrand. Het gas in die sterren komt deels weer in de ruimte terecht wanneer een ster op het eind van zijn leven zijn buitenste lagen afstoot of uiteenspat in een supernova-explosie. Uit dat gerecycelde gas kan weer een volgende generatie sterren ontstaan. Onze zon is, schat men, een ster van de derde generatie.

H-alfa straling
Nieuwe sterren ontstaan nu alleen nog in sterrenstelsels waar genoeg gas tussen de sterren is overgebleven om de productie op gang te houden. Jonge sterren zijn heel heet, en zenden een karakteristiek soort ultra-violet licht uit, de zogeheten H-alfa straling.
Met grote telescopen aan diverse kanten van de aardbol (om het heelal in meerderdere richtingen te kunnen bekijken) heeft Sobral nu systematisch sterrenstelsels geïnventariseerd die veel H-alfa straling uitzenden. Vanwege de eindige lichtsnelheid betekent 'ver weg kijken' ook 'terug in de tijd kijken', zodat hij de sterproductie kon meten op vier tijdstippen in het verleden, namelijk 12, 10, 8 en 6 miljard jaar geleden. ...
....
http://www.wetenschap24.nl/nieuws/artik ... geput.html

neus

Bericht door neus » 20 nov 2012, 20:17

Epictetus zegt dat we ons niet druk moeten maken om dat wat buiten onze macht ligt. Wat binnen onze macht ligt zijn onze opvattingen.

Mijn opvatting: "Zo , dat hebben we ook weer gehad"

Gebruikersavatar
yopi
Posts in topic: 3
Berichten: 7871
Lid geworden op: 22 aug 2007, 16:28
Contacteer:

Bericht door yopi » 21 nov 2012, 14:46

Gevonden van Epictetus:
Verschans u in tevredenheid want dat is een onneembare vesting.

Van al het bestaande hebben wij sommige dingen in onze macht. Andere niet. In onze macht hebben wij onze meningen, ons streven, onze begeerte en afkeer. Al deze dingen kunnen wij zelf bewerkstelligen.
Het lichaam hebben wij niet in onze macht. Ook bezit niet of aanzien en ambten. Kortom, alles wat niet ons eigen werk is. Weet, dat de dingen die wij in onze macht hebben van nature vrij zijn. Zij kunnen niet gehinderd of belemmerd worden. Doch datgene wat wij niet in onze macht hebben, is krachteloos, onderworpen, vol belemmeringen en vreemd aan ons wezen.
Als ge meent dat iets wat van nature onderworpen is, vrij is en dat iets wat van een ander is, uzelf toebehoort, zult ge veel hinder ondervinden, ge zult klagen, in verwarring worden gebracht en goden en mensen verwijten maken. Maar als ge weet dat alleen het uwe van u is en dat hetgeen van een ander is, ook werkelijk aan een ander toebehoort, dan zal niemand u ooit ergens toe dwingen, niemand zal u hinderen, ge zult niemand verwijten maken, ge zult niemand aanklagen, ge zult niets doen tegen uw wil, een vijand zult ge niet hebben, niemand zal u schaden, want iets schadelijks zult ge niet ondervinden. Wanneer ge nu deze verheven dingen nastreeft, bedenk dan wel dat het niet mogelijk is dit doel met geringe inspanning te bereiken, maar dat het nodig is sommige dingen geheel en al op te geven en andere tot een later tijdstip uit te stellen.
Als ge naast deze dingen tevens ambten en rijkdom begeert, dan kan het gebeuren dat ge zelfs deze ambten en rijkdom niet zult verkrijgen, omdat ge ook het eerste doel nastreeft.
En ongetwijfeld zult ge dan het eerste, verheven doel, het enige dat vrijheid en geluk brengt, niet bereiken. Oefen u daarom van het begin af aan bij ieder onaangenaam verschijnsel te zeggen: 'Het is slechts een verbeelding en helemaal niet de zaak zelf.' Onderzoek dit verschijnsel vervolgens en maak onderscheid met de maatstaven die ge hebt en waarvan de eerste en belangrijkste is: of het iets is wat behoort tot de dingen die in onze macht liggen of niet. En als het iets is wat niet in onze macht ligt, laat dan het antwoord vanzelfsprekend zijn: 'Voor mij heeft het geen betekenis'.

Gebruikersavatar
Intangible Radjanamadjo
Posts in topic: 1
Berichten: 3278
Lid geworden op: 14 sep 2005, 15:51
Contacteer:

Bericht door Intangible Radjanamadjo » 21 nov 2012, 15:51

Epictetus is een goede vondst idd in deze!

En is het niet zo dat in het Hindoeisme het ontstaan en vergaan van het heelals wordt gezien als in- en uitademing van Brahman?
The quest is to be liberated from the negative, which is really our own will to nothingness. And once having said yes to the instant, the affirmation is contagious. It bursts into a chain of affirmations that knows no limit. To say yes to one instant is to say yes to all of existence.

Gebruikersavatar
yopi
Posts in topic: 3
Berichten: 7871
Lid geworden op: 22 aug 2007, 16:28
Contacteer:

Bericht door yopi » 22 nov 2012, 13:23

Ik heb iet de indruk dat wij invloed hebben op het doen en laten van Brahman .. :greins:

In geval van de warmtedood zou het neerkomen op uitademen tot de dood er op volgt.

Gesloten

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 gasten