Discussieer hier over onderwerpen uit kranten, tijdschriften e.d.
-
Intangible Radjanamadjo
- Posts in topic: 1
- Berichten: 3278
- Lid geworden op: 14 sep 2005, 15:51
-
Contacteer:
Bericht
door Intangible Radjanamadjo » 22 aug 2009, 16:15
Stond vandaag een prachtig stukje in de Volkskrant (Q&A) met een vergelijking tussen de verkiezingen in Afghanistan en in een westers land.. opvallend goed gevonden
Q&A in Afghanistan
Waren de verkiezingen in Afghanistan een succes?
Jazeker. Het was een feest van de democratie.
Er was toch van alles op aan te merken?
De voornaamste klacht betrof de kniptangen waarmee de kieskaarten moesten worden geponst. Dat werd opgelost door met een schaar een hoekje af te knippen. Vergelijk dat eens met Florida in 2000, het gelazer met geperforeerde stembiljetten.
Maar het gedoe met de inkt?
In de provincies Herat, Balkh en Faryab is door een misverstand onzichtbare inkt gebruikt in plaats van onafwasbare, dat is alles.
Hoe democratisch is het politiek systeem? De verslaggever van de Volkskrant schreef dat Karzai groeperingen aan zich heeft gebonden door ministerszetels te beloven.
Het CDA regeert al honderd jaar door partijen ministerszetels te beloven. Wat is het verschil?
Karzai heeft mensen hoge overheidsposten beloofd in ruil voor steun.
Dat heeft hij dan zeker van de Amerikanen afgekeken. In de VS is dat heel gewoon. Amerikanen kunnen een ambassadeurspost kopen door te storten in een campagnekas. In Nederland hebben we ooit de baas van een pizzaketen als ambassadeur gehad. De man wist geen bal van internationale politiek.
Voor veel Afghaanse kiezers speelt inhoud geen rol. Men kijkt naar de persoon, niet naar programma's .
Je bedoelt: anders dan in Nederland, waar kiezers zich massaal inlezen in de partijstandpunten inzake fiscalisering van de AOW en het milieubeheersplan Waddenzee? Geintje.
Hoe democratisch is het dat mensen stemmen op grond van etniciteit? De meeste Pathanen zullen nooit op een Tadzjiek stemmen.
Is dat bij ons anders? Uit NIPO-onderzoek blijkt dat 68 procent van de Nederlanders niet op een moslim zou stemmen.
Kun je met een infrastructuur als de Afghaanse wel fatsoenlijk verkiezingen organiseren? Op veel plaatsen werden de stembussen met ezels opgehaald.
We vervallen in herhalingen. Dat ezels een grote rol spelen in de politiek, is ook in Nederland niet ongebruikelijk.
Rob Vreeken
Bron:
Volkskrant
The quest is to be liberated from the negative, which is really our own will to nothingness. And once having said yes to the instant, the affirmation is contagious. It bursts into a chain of affirmations that knows no limit. To say yes to one instant is to say yes to all of existence.
-
Verwijderde gebruiker
Bericht
door Verwijderde gebruiker » 22 aug 2009, 20:19
Intangible Radjanamadjo schreef:Stond vandaag een prachtig stukje in de Volkskrant (Q&A) met een vergelijking tussen de verkiezingen in Afghanistan en in een westers land.. opvallend goed gevonden


-
Om
- Posts in topic: 2
- Berichten: 250
- Lid geworden op: 28 feb 2008, 23:44
-
Contacteer:
Bericht
door Om » 22 aug 2009, 21:59
democratie is, net als puur communisme, een utopie; mensen beseffen dit wel ergens alleen heeft men het gevoel voor de minste van twee kwaden te kiezen: democratie of dictatuur. Onzin natuurlijk want er is bar weinig verschil.
-
Verwijderde gebruiker
Bericht
door Verwijderde gebruiker » 22 aug 2009, 22:46
Een belangrijk verschil is de mate waarin mensen zich mogen uitspreken. Daarmee wordt jammergenoeg geen inspraak gegarandeerd, maar vergeleken met een dictatuur waar je niet het recht hebt je uit te spreken, gaat mijn voorkeur uit naar de eerste.
-
Om
- Posts in topic: 2
- Berichten: 250
- Lid geworden op: 28 feb 2008, 23:44
-
Contacteer:
Bericht
door Om » 23 aug 2009, 18:16
Okke, wat is het nut van uitspreken als men toch zoveel mogelijk beperkt wordt in wat men kan uitspreken? Soort van gedachten-beperking. Worden wij ook niet gecontroleerd, gecontroleerd in wat wij denken? En daarmee dus ook grotendeels in ons handelen. (1984).
Het uitspreken op zich klinkt voor mij ook niet zo 'heilig' en goed op zich. Het is meer het hebben van een mening i.p.v. een eigen mening. Wat is een eigen mening dan? Tja; who knows?
[voeg hier wat denkbeelden in van Socrates/Plato'over een democratie]
Ik vind een democratie zo'n typisch westers heilig huisje, een huisje gebouwd van dezelfde materialen als het huisje van een dictatuur.
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast