Materie voor iedereen hetzelfde?
Geplaatst: 26 feb 2010, 21:18
Hallo, ik ben nieuw op dit forum. Mijn naam is Jorg en ik heb een prangende vraag.
Laatst had ik met mijn huisgenoot een discussie over de smaak van een kop koffie (uit het zelfde koffiezetapparaat). Ik proefde namelijk een chemische smaak en vond de koffie niet lekker. Mijn huisgenoot proefde de chemische smaak niet en vond de koffie goed te drinken. Dit verontruste haar, omdat ze bang was dat ze een mogelijk gevaarlijke chemische stof niet proefde.
Ik reageerde en stelde dat de smaak van de koffie niet in de koffie (als materie) lag besloten, maar in de ervaring ervan. Op een bepaalde manier, zei ik, dronken wij een verschillende koffie. Ons bewustzijn maakt wat de substantie van de koffie is, en deze is verschillend voor ons beide.
Mijn huisgenote maakte mij toen duidelijk dat de substantie van de koffie in principe voor ons beide hetzelfde was, maar dat (door onze verschillende lichamelijke condities, zoals andere papillen of smaak receptoren in de hersenen) wij er een verschillend eindproduct van maken. Logisch toch?
Maar toen dacht ik, wie bepaalt dan wat de aard deze substantie is? de chemicus die aantoont wat de moleculaire samenstelling is? en waarom is dat dan de 'objectieve' substantie?
Toen keek ik naar de rode bank waarop ik zat. We kunnen eigenlijk niet weten of de kleur rood op dezelfde manier aan ons verschijnen, dacht ik. Misschien ziet zij wel wat ik groen noem maar noemen we het beiden rood. Maar om beide overeenstemming te hebben over dat wat we zien, moeten we in ieder geval dezelfde input hebben. Dus de substantie is objectief wel gelijk. Ongeacht wat we er vervolgens van maken, we moeten wel hetzelfde binnen krijgen. Daarom is ook het rode gordijn voor ons beide rood.
Maar stel dat ik de smaak van de koffie had omschreven als thee en mijn huisgenote gewoon koffie proefde (wat het volgens het etiket op de verpakking zou moeten zijn). Drink ik dan thee of koffie? In andere woorden, is 'koffie' de signalen die door de meeste mensen worden omschreven als koffie, maar zijn die signalen zijn voor mij toevallig 'thee'? of is koffie de smaak die ik associeer met mijn idee van koffie, ongeacht het signaal? of kan dat laatste per definitie niet?
Eigenlijk komt het neer op de vraag:
kunnen we er van uitgaan dat alle mensen dezelfde zintuiglijke signalen ontvangen, ongeacht welke werkelijkheid ze er vervolgens van maken?
Laatst had ik met mijn huisgenoot een discussie over de smaak van een kop koffie (uit het zelfde koffiezetapparaat). Ik proefde namelijk een chemische smaak en vond de koffie niet lekker. Mijn huisgenoot proefde de chemische smaak niet en vond de koffie goed te drinken. Dit verontruste haar, omdat ze bang was dat ze een mogelijk gevaarlijke chemische stof niet proefde.
Ik reageerde en stelde dat de smaak van de koffie niet in de koffie (als materie) lag besloten, maar in de ervaring ervan. Op een bepaalde manier, zei ik, dronken wij een verschillende koffie. Ons bewustzijn maakt wat de substantie van de koffie is, en deze is verschillend voor ons beide.
Mijn huisgenote maakte mij toen duidelijk dat de substantie van de koffie in principe voor ons beide hetzelfde was, maar dat (door onze verschillende lichamelijke condities, zoals andere papillen of smaak receptoren in de hersenen) wij er een verschillend eindproduct van maken. Logisch toch?
Maar toen dacht ik, wie bepaalt dan wat de aard deze substantie is? de chemicus die aantoont wat de moleculaire samenstelling is? en waarom is dat dan de 'objectieve' substantie?
Toen keek ik naar de rode bank waarop ik zat. We kunnen eigenlijk niet weten of de kleur rood op dezelfde manier aan ons verschijnen, dacht ik. Misschien ziet zij wel wat ik groen noem maar noemen we het beiden rood. Maar om beide overeenstemming te hebben over dat wat we zien, moeten we in ieder geval dezelfde input hebben. Dus de substantie is objectief wel gelijk. Ongeacht wat we er vervolgens van maken, we moeten wel hetzelfde binnen krijgen. Daarom is ook het rode gordijn voor ons beide rood.
Maar stel dat ik de smaak van de koffie had omschreven als thee en mijn huisgenote gewoon koffie proefde (wat het volgens het etiket op de verpakking zou moeten zijn). Drink ik dan thee of koffie? In andere woorden, is 'koffie' de signalen die door de meeste mensen worden omschreven als koffie, maar zijn die signalen zijn voor mij toevallig 'thee'? of is koffie de smaak die ik associeer met mijn idee van koffie, ongeacht het signaal? of kan dat laatste per definitie niet?
Eigenlijk komt het neer op de vraag:
kunnen we er van uitgaan dat alle mensen dezelfde zintuiglijke signalen ontvangen, ongeacht welke werkelijkheid ze er vervolgens van maken?