Echt wél. Dikwijls verkeerd eten, kan leiden tot gezondheidsproblemen, maar... wat is verkeerd eten?

Waar hebben we het eigenlijk over?
Plaats reactie
George Wilbrink
Posts in topic: 5
Berichten: 8
Lid geworden op: 05 jul 2023, 13:44
Contacteer:

Echt wél. Dikwijls verkeerd eten, kan leiden tot gezondheidsproblemen, maar... wat is verkeerd eten?

Bericht door George Wilbrink » 12 okt 2023, 14:55

Echt wél. Dikwijls ‘verkeerd’ eten, kan leiden tot gezondheidsproblemen, maar…. wat is ‘verkeerd’ eten?

Inleiding.

Het is niet erg, een keer ‘verkeerd’ te eten. Het kan echter wél een probleem worden, als er regelmatig ‘verkeerd’ wordt gegeten.
Zo nu en dan, bij gelegenheid, een keer meedoen, kan m.i. geen kwaad. Helemaal jezelf ‘afsluiten’ vraagt, op den duur, zo expliciet de aandacht van je omgeving, dat het voor jezelf er ook niet prettiger op wordt, lijkt me.
Er zijn meer risicofactoren dan ‘verkeerd’ eten, maar dit is zeker een héél belangrijke.

Wat is ‘verkeerd’ eten?

Bij verpakte voeding kopen hoort, dat jezelf een zekere basiskennis hebt van voeding.
Als je dat, van thuis uit, niet hebt meegekregen, dan zul je jezelf er in moeten verdiepen.
Op verpakte voedingswaar staat een hele hoop informatie wat er allemaal in zit: zoals energie, onverzadigde vetten, verzadigde vetten, koolhydraten, suiker, eiwitten, vezels, zout.

Opmerking.

Snacks.
Bij snacks weet je niet welke vetten er in zitten en waarin wordt gebakken.
Maar het smaakt direct hapklaar.

We halen er een héél belangrijke eruit, die vrijwel op iedere verpakking staat vermeld, namelijk: verzadigde vetten.
Wat doet dat met ons lichaam, inside.
Als we naar binnen zouden kunnen kijken, dan zouden we supersnel wakker worden van de verkeerde processen die worden opgestart.

LDL-cholesterol.
LDL-cholesterol is een vettige substantie, die niet oplosbaar is in water. Die eigenschap maakt cholesterol geschikt als bouwsteen voor onderdelen die tegen water moeten kunnen, zoals celwanden. Het lichaam heeft LDL-cholesterol daarom nodig als bouwstof voor cellen en bepaalde hormonen, die vervoerd worden in het bloed. Maar LDL-cholesterol is daarnaast ook een risicofactor voor hart-en vaatziekten. Dat is de reden waarom verzadigde vetten hier wordt besproken.

Soorten cholesterol.

Er zijn twee soorten cholesterol, namelijk HDL en LDL.
LDL-cholesterol is een risicofactor voor slagaderziekte, terwijl HDL-cholesterol juist een gunstig effect heeft omdat het cholesterol kan afvoeren.
Het verschil is, dat verzadigde vetten de slechte vetten zijn, en onverzadigde vetten de goede vetten zijn.
Verzadigd vet kan het cholesterolgehalte in het bloed verhogen waardoor het risico op hart en vaatziekten toeneemt.
Het gevolg kan zijn een aderverstopping en een beroerte zijn.
Onverzadigde vetten dragen bij aan het verlagen van het cholesterol.


Zie onderstaand bericht van de Nederlandse vereniging voor cardiologen (NVVC).

Cholesterol is een vettige substantie, die niet oplosbaar is in water. Die eigenschap maakt cholesterol geschikt als bouwstenen voor onderdelen die tegen water moeten kunnen, zoals celwanden. Het lichaam heeft cholesterol daarom nodig als bouwstof voor cellen en bepaalde hormonen, die vervoerd worden in het bloed. Maar cholesterol is ook een risicofactor voor hart– en vaatziekten.
LDL-cholesterol is een risicofactor voor slagaderziekte, terwijl HDL-cholesterol juist een gunstig effect heeft, omdat het cholesterol kan afvoeren.
Is het LDL-cholesterolgehalte in het bloed te hoog, dan kan het zich gaan afzetten in de binnenwand van slagaders. Dat gebeurt vooral op plaatsen waar de slagaderwand beschadigd en minder glad is. Hoe meer LDL-cholesterol in het bloed, hoe groter de kans op slagaderziekte. Dit sluipende ziekteproces is de belangrijkste oorzaak van een hartinfarct en een beroerte. LDL transporteert cholesterol van de lever naar het lichaam, HDL brengt het overtollige cholesterol weer terug naar de lever om te worden afgebroken.

Dit beschreven proces kan jarenlang duren zonder dat je iets merkt en je jezelf optimaal gezond voelt.

Verzadigde vetten, nader bekeken.

Wat zijn dat, verzadigde vetten?

Er zijn twee soorten *lipoproteïnes namelijk:
Hoge-Dichtheids-Lipoproteïnes (HDL) en Lage-Dichtheids- Lipoproteïnes, (LDL).
Het onderscheid is belangrijk, omdat het effect tegengesteld is.
Een hoog HDL-gehalte, in het bloed, maakt de kans op slagaderziekte kleiner, een hoog LDL-gehalte, in het bloed, maakt die kans juist groter.
Dat komt omdat HDL een andere functie heeft dan LDL.
LDL vervoert, via het bloed, cholesterol van de lever door het lichaam,
HDL functioneert als een soort stofzuiger, en brengt het overtollige cholesterol, via het bloed weer terug naar de lever om te worden afgebroken.

Ondanks dat LDL slecht is, heb je LDL wél nodig, maar niet teveel. Hoe lager, hoe beter. Het LDL moet in ieder geval niet lager zijn dan 2.5 mmol/l en niet hoger zijn dan 3,5 mmol/l.


Waar staat mmol/ voor?

De hoeveelheid glucose in je bloed wordt uitgedrukt in mmol/l (millimol per liter).
Dat staat voor een bepaalde hoeveelheid glucosemoleculen per liter bloed.
Als je bijvoorbeeld een glucosewaarde van 6 mmol/l bij jezelf meet, bevat je bloed meer moleculen per liter, dan wanneer je 5 mmol/l meet.


Boodschappen doen.

Je staat in een supermarkt, waar moet je op letten bij voedselaankopen?

Kies voeding met een laag getal voor verzadigde vetten.

Waarom?

Even ter herinnering: HDL is het goede cholesterol. LDL is het slechte cholesterol.

Verzadigde vetten, LDL.

In welke voedingsstoffen zitten verzadigde vetten(LDL)
Dus focussen op laag getal voor verzadigde vetten.
Verzadigd vet komt veel voor in dierlijke producten, waaronder:

- roomboter
- margarine in een wikkel
- kokos en palmolie
- volle melkproducten en kaas (48+)
- vet vlees, vette vleeswaren en worst
- koek, chocolade, gebak
- snacks
- frituur producten in hard gesmolten vet.

Onverzadigde vetten, HDL.

In welke voedingsstoffen zitten de onverzadigde vetten(HDL)
We weten, dat is het goede cholesterol. Dat kan dus geen kwaad.

Er zit veel onverzadigd vet in:

- plantaardige olie
- vloeibare bak- en braadproducten
- vloeibare margarine
- zachte margarine en halvarine (ligt)
- noten, pitten en zaden
- avocado
- vette vis


*lipoproteïne


HDL en LDL.

Bloed bestaat voor meer dan de helft uit water. Daarom heeft het bloed moeite om het vettige cholesterol te vervoeren. In de lever wordt cholesterol gekoppeld aan een eiwit of proteïne. De koppeling van cholesterol met een transporteiwit heet een lipoproteïne. Het voorvoegsel 'lipo' verwijst naar de term voor een vetstof: lipide


Cholesterolratio en hart en vaatziekte.

De cholesterolratio hoort kleiner dan 5 te zijn.
Belangrijke grenswaarden hierbij zijn:
LDL-cholesterol: minder dan 2,5 mmol/l = optimaal.
Meer dan 3,5 mmol/l = te hoog.
HDL-cholesterol: minder dan 0,9 mmol/l = te laag.


De verhouding tussen LDL en HDL noemen we de cholesterolratio.
Een scheve verhouding met teveel LDL vormt een belangrijk risico voor hart en vaatziekten.
De cholesterolratio wordt berekend door het totale cholesterolratio (LDL + HDL) te delen door het HDL
De ratio hoort kleiner dan 5 te zijn,

Cholesterol-Voedingscentrum.

Tot slot.

Als je de waarde kent van je LDL en HDL kun je zelf uitrekenen of je in het gebied zit van kans op een beroerte of aderafsluiting, of hart en vaatziekten.

De ratio= (LDL + HDL) : HDL moet kleiner zijn dan 5.

Voorbeeld 1.
Het LDL 9. Het HDL 3.
Dat geeft: 9 + 3= 12
12 : 3= 4. Dat is lager dan 5,

Voorbeeld 2. Het LDL = 11. Het HDL= 2
Dat geeft 11+ 2 = 13.
13 : 2 = 6.5.
Bij onderzoek naar LDL en HDL, vraag dan aan de huisarts naar de uitslag van LDL en HDL., ieder apart. Je kan dan zelf uitrekenen, wat je ratio is. Deze moet kleiner dan 5 zijn.
Is dit hoger dan 5.
Advies:
Ga naar de huisarts, want hart en vaatziekten of een aderafsluiting (beroerte), kunnen (op termijn) leiden tot problemen.
Je hebt de LDL en HDL waarde van de huisarts nodig, die waarschijnlijk zelf al aan de bel zal trekken.



Zelf testen van LDL en HDL.

Zelf testen gaat niet, want de testapparatuur geeft de som van LDL + HDL als één getal.
Om het zelf uit te rekenen, dat kan echter wel.

Noot.

Stress.
Stress kan een negatieve invloed hebben op het cholesterolgehalte. Bij stress produceert het lichaam stresshormonen zoals cortisol en adrenaline. Deze hormonen kunnen het cholesterolgehalte in het bloed verhogen, met name het
LDL-cholesterolgehalte (het slechte cholesterol).


Samenvattend.

Koop producten met een klein getal voor verzadigde vetten.


George Wilbrink
Oktober 2023

Leon2
Posts in topic: 1
Berichten: 201
Lid geworden op: 28 mar 2023, 18:20

Bericht door Leon2 » 13 okt 2023, 16:48

Hallo George,

Het filosofische is dan : Je bent wat je eet, of je bent hoe je eet?

Gebruikersavatar
arkhétupos
Posts in topic: 5
Berichten: 6673
Lid geworden op: 31 mar 2019, 21:35
Contacteer:

Bericht door arkhétupos » 15 okt 2023, 23:08

Wetenschappelijk gezien moet er een dieet bestaan dat ervoor zorgen kan dat je zo lang mogelijk leven kan.

(Maar wie wil dat?)

Ongeacht hoe, of wat je eet overigens.
certo emotionibus cognoscere semper cedit aliquid scio nihil scire ideo me
The King and the Priest are unity: "One keeps them poor, one keeps them dumb"
Begrijpen en verstaan is hetzelfde als meten zonder gissen.

George Wilbrink
Posts in topic: 5
Berichten: 8
Lid geworden op: 05 jul 2023, 13:44
Contacteer:

Bericht door George Wilbrink » 22 okt 2023, 13:28

Leon2 schreef:
13 okt 2023, 16:48
Hallo George,

Het filosofische is dan : Je bent wat je eet, of je bent hoe je eet?
Beste Leon,
Een goede samenvatting.
Groet van George.

Gebruikersavatar
memeticae
Posts in topic: 2
Berichten: 6637
Lid geworden op: 07 jun 2014, 02:30
Contacteer:

Bericht door memeticae » 25 okt 2023, 23:25

Ik stop met eten.

Wat ben ik dan?
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Begrijpen en verstaan is hetzelfde als meten zonder gissen.

Gebruikersavatar
Bärbel
Posts in topic: 3
Berichten: 2736
Lid geworden op: 08 nov 2019, 20:07
Contacteer:

Bericht door Bärbel » 29 okt 2023, 00:59

Ik geloof niet in de moderne voedingspropaganda. Zelfs niet als ome George ermee komt. Wij eten thuis alles zo natuurlijk mogelijk. Dus voor zo ver verkrijgbaar alles biologisch. En wij eten geen margarine maar roomboter. Roomboter op brood en ook om in te bakken (naast olijfolie). En gewoon volvette kaas elke dag. En bijna niets uit pakjes. Daar zit allemaal troep in. En chips eet ik ook vrijwel nooit. Een enkele keer als ik wel chips eet (is op een hand te tellen in het jaar)dan is het biologische chips. Daar zit stukken minder troep in. Biologisch is goed voor dier, milieu en mens.
Laatst gewijzigd door Bärbel op 29 okt 2023, 01:02, 1 keer totaal gewijzigd.
Hermetisch geschakeld

Gebruikersavatar
arkhétupos
Posts in topic: 5
Berichten: 6673
Lid geworden op: 31 mar 2019, 21:35
Contacteer:

Bericht door arkhétupos » 29 okt 2023, 01:01

Dat is niet wat "de Consument" doet.
"De Consument" is immers ongezond bezig.
(Aldus de media)
certo emotionibus cognoscere semper cedit aliquid scio nihil scire ideo me
The King and the Priest are unity: "One keeps them poor, one keeps them dumb"
Begrijpen en verstaan is hetzelfde als meten zonder gissen.

Gebruikersavatar
Bärbel
Posts in topic: 3
Berichten: 2736
Lid geworden op: 08 nov 2019, 20:07
Contacteer:

Bericht door Bärbel » 29 okt 2023, 01:04

In gewone chips zitten verslavende stoffen. Onder andere suiker en “voedingsgist” (dat is een andere benaming voor vetsin, krijg je hartkloppingen van als je daar gevoelig voor bent).
Hermetisch geschakeld

Gebruikersavatar
arkhétupos
Posts in topic: 5
Berichten: 6673
Lid geworden op: 31 mar 2019, 21:35
Contacteer:

Bericht door arkhétupos » 29 okt 2023, 01:09

Je moet ook niet elke dag chips eten, zeker niet als je er last van krijgt.
certo emotionibus cognoscere semper cedit aliquid scio nihil scire ideo me
The King and the Priest are unity: "One keeps them poor, one keeps them dumb"
Begrijpen en verstaan is hetzelfde als meten zonder gissen.

George Wilbrink
Posts in topic: 5
Berichten: 8
Lid geworden op: 05 jul 2023, 13:44
Contacteer:

Bericht door George Wilbrink » 30 okt 2023, 11:20

Bericht door memeticae » 25 okt 2023, 23:25

Ik stop met eten.

Wat ben ik dan?

Je bent dan op weg naar de dood!

Gebruikersavatar
Hermelien
Posts in topic: 1
Berichten: 84
Lid geworden op: 21 dec 2019, 00:15
Contacteer:

Bericht door Hermelien » 31 okt 2023, 16:20

George Wilbrink schreef:
30 okt 2023, 11:20
Bericht door memeticae » 25 okt 2023, 23:25

Ik stop met eten.

Wat ben ik dan?

Je bent dan op weg naar de dood!
Of je bent aan het watervasten. Dat heb ik twee keer in mijn leven gedaan. Niets eten en alleen maar water drinken. Ik wilde dat minimaal een week doen maar ik heb het slechts drie dagen volgehouden. De vierde dag ging ik weer eten. Wat wel opviel is dat mijn huid beter werd en kleine kwaaltjes dan genezen. Maar wat ik loodzwaar vond is dat ook allerlei emoties naar boven komen, waaronder angst. Ik kan me zo voorstellen dat als je in staat bent om het een week vol te houden dat dat helend kan werken. Maar goed, ik doe het nooit meer. Ook andere vormen van vasten heb ik vroeger gedaan maar daar ga ik nooit meer aan beginnen. Maar ik leef kwa voeding tegenwoordig een heel gematigd leven dus dan is vasten ook niet nodig.
Of course it is happening inside your head, Harry, but why on earth should that mean that it is not real?
~ Albus Dumbledore

Just because you have the emotional range of a teaspoon doesn’t mean we all have.
~ Hermione Granger

If you want to know what a man’s like, take a good look at how he treats his inferiors - not his equals.
~ Sirius Black

George Wilbrink
Posts in topic: 5
Berichten: 8
Lid geworden op: 05 jul 2023, 13:44
Contacteer:

Bericht door George Wilbrink » 05 nov 2023, 20:52

Bericht door Bärbel » 29 okt 2023, 00:59

Ik geloof niet in de moderne voedingspropaganda. Zelfs niet als ome George ermee komt. Wij eten thuis alles zo natuurlijk mogelijk. Dus voor zo ver verkrijgbaar alles biologisch. En wij eten geen margarine maar roomboter. Roomboter op brood en ook om in te bakken (naast olijfolie). En gewoon volvette kaas elke dag. En bijna niets uit pakjes. Daar zit allemaal troep in. En chips eet ik ook vrijwel nooit. Een enkele keer als ik wel chips eet (is op een hand te tellen in het jaar)dan is het biologische chips. Daar zit stukken minder troep in. Biologisch is goed voor dier, milieu en mens.

Er zijn meer wegen die naar Rome leiden.
Zo te lezen, ben je heel verantwoord bezig.
Groet van George

Gebruikersavatar
arkhétupos
Posts in topic: 5
Berichten: 6673
Lid geworden op: 31 mar 2019, 21:35
Contacteer:

Bericht door arkhétupos » 21 dec 2023, 00:32

Eten is persoonlijk.

De supermarktketens trachten het winstgevend te maken.

Een filosoof zei ooit: "Weet wat U eet."

De voorwaarde die eraan gehecht werd was: "U beseft niet dat U Uzelf opeet".

Maar ja, leg autofagie maar eens uit, aan mensen die evenzomakkelijk gekerstend kunnen worden.
certo emotionibus cognoscere semper cedit aliquid scio nihil scire ideo me
The King and the Priest are unity: "One keeps them poor, one keeps them dumb"
Begrijpen en verstaan is hetzelfde als meten zonder gissen.

George Wilbrink
Posts in topic: 5
Berichten: 8
Lid geworden op: 05 jul 2023, 13:44
Contacteer:

Bericht door George Wilbrink » 02 jan 2024, 17:24


Beste Chris,
De beste wensen en veel voorspoed en gezondheid in het nieuwe jaar.
George.
Autofagie? Voor mij een eye opener. Dank je wel
.

Gebruikersavatar
Bärbel
Posts in topic: 3
Berichten: 2736
Lid geworden op: 08 nov 2019, 20:07
Contacteer:

Bericht door Bärbel » 02 jan 2024, 22:58

Ja autofagie is wat er gebeurt als je geheel of gedeeltelijk gaat vasten. Ik heb regelmatig gevast. Je wordt dan snel gezonder, je merkt echt dat je van binnen schoner wordt.
Hermetisch geschakeld

Gebruikersavatar
arkhétupos
Posts in topic: 5
Berichten: 6673
Lid geworden op: 31 mar 2019, 21:35
Contacteer:

Bericht door arkhétupos » 05 jan 2024, 21:13

Autofagie, ofwel: "Jezelf opeten", kan ook plaatsvinden als je je wel voedt.
Maar treed pas op wanneer de benodigde voedingstoffen niet stroken met het dieet.

Obesitas en diabetes vormen dan "opeens" een "ziekbeeld", waar tegenin moet worden gegaan.

Met alle middelen.

::

Percentueel gezien, heeft een verslavend voedingsmiddel tegelijkertijd 38% suiker en 62% vetaandeel (of omgekeerd) om de consument eraan verslaafd te laten raken.

Dit is de gouden ratio.

Deze formule is, zeker bij A-merk fabrikanten, bekend. (Oreo, Coca-cola, Pringles, en meer van die ongein.)

Onze gezondheid kan hen niets schelen, enkel onze drang ernaar is winstgevend, en dus brengen zij "gezonde" producten op de markt die naast de suikers en vetten ook nog eens proteïnen bevatten.

::

Als ik nu nog eens de vraag van een 8 jarig kind: "Wat zal ik worden later?" moest beantwoorden, dan zou ik zeggen: "Dokter".
Met als specialisatie ketonisatie.

Carrière verzekerd.

PS
Ome George? Jou ook veel plezier in het nieuwe jaar toegewenst!
certo emotionibus cognoscere semper cedit aliquid scio nihil scire ideo me
The King and the Priest are unity: "One keeps them poor, one keeps them dumb"
Begrijpen en verstaan is hetzelfde als meten zonder gissen.

Gebruikersavatar
memeticae
Posts in topic: 2
Berichten: 6637
Lid geworden op: 07 jun 2014, 02:30
Contacteer:

Bericht door memeticae » 17 apr 2024, 22:56

Sjonge!

Wat een wijsheid!
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Begrijpen en verstaan is hetzelfde als meten zonder gissen.

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten